Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Ziekenhuizen moeten nog meer bezuinigen’

Mark van Dorresteijn
Het rendement moet gemiddeld met vier miljoen euro per ziekenhuis stijgen om de opgelegde ziekenhuiskorting volgend jaar op te vangen. Dat concludeert PwC na een eerste analyse van de tot nu toe gedeponeerde jaarverslagen.
‘Ziekenhuizen moeten nog meer bezuinigen'

Ziekenhuizen presteren volgens de cijfers financieel beter en het aantal verliesgevende instellingen is afgenomen van acht naar vier. Solvabiliteit en rentabiliteit ontwikkelen zich positief en de omzetten groeien harder dan de kosten. Toch is dat volgens PwC niet genoeg om volgend jaar de kortingen op te vangen en buffers tot een bedrijfsmatig niveau te brengen. Het rendement moet daarvoor met vier miljoen euro per ziekenhuis stijgen.

‘Rendement kan niet vastgehouden worden’

Gemiddeld hebben de ziekenhuizen een rentabiliteit (winst als percentage van de totale omzet) van 1,6 procent. Dat is wat aan de magere kant, stelt Arjen Hakbijl, partner in de gezondheidszorggroep van PwC. “Het zal niet goed genoeg zijn om volgend jaar de opgelegde kortingen op te vangen. Door deregulering en vrije prijzen vallen er zekerheden rondom de budgettering van exploitatie en vastgoed weg. Bovendien profiteren ziekenhuizen tijdelijk nog van voordelige vergoedingen van rente en afschrijvingen in de budgetsystematiek. Uit onze berekeningen blijkt dat de besparingen per ziekenhuis gemiddeld ruim vier miljoen moeten stijgen om het huidige niveau van winstgevendheid te handhaven. Onze verwachting is dat het rendement in 2011 vanwege kortingen zal dalen en dat de groeilijn niet kan worden vastgehouden.”

Specialisatie

Kostenbesparing en verbetering van het rendement staan centraal om de door het ministerie opgelegde korting van dik 300 miljoen euro het hoofd te bieden. “De minister wil bovendien een einde aan de jaarlijkse overschrijding van het budget voor specialistensalarissen en ziekenhuisomzetten. Per jaar mag het volume met 2,5 procent groeien. Meer volumegroei om de bezuinigingen op te vangen is dus geen optie.” Om het rendement te doen stijgen, moeten ziekenhuizen zich volgens PwC specialiseren. “Niet elk ziekenhuis kan nog iedere vorm van zorg aanbieden”, stelt Hakbijl. “Ziekenhuizen ontkomen niet aan lastige keuzes als het gaat om hun werkwijze en portfolio. Niemand gaat die keuzes voor hen maken, dus zullen ze dat onder druk van de financiële noodzaak echt zelf moeten doen. Er moet gemiddeld voor vier miljoen per ziekenhuis worden omgebogen. Niet met de kaasschaaf en evenmin ten koste van de patiëntenzorg.” Ook de overheid heeft een rol. Zij moet meer risicodragend vermogen toelaten zodat ziekenhuizen zich beter kunnen richten op de herfinanciering.

Financieringsbehoefte

PwC heeft ook berekend dat de ziekenhuizen in 2010 de negatieve kasstromen teruggebracht hebben van een half miljard naar 145 miljoen. Door versnelde afschrijvingen wisten de instellingen fors in te lopen op het financieringsoverschot. Dat leidt tot minder schulden aan verzekeraars. Toch hebben de ziekenhuizen nog 1,6 miljard schuld bij de zorgverzekeraars. “Maar die trekken zich als gevolg van strengere kapitaalregels langzaam maar zeker terug uit hun rol van werkkapitaalverstrekker”, zegt Arjen Hakbijl. “Dat dwingt ziekenhuizen beter na te denken over hun financieringsbehoefte op korte en lange termijn. Op enig moment moet de schuld toch omgezet worden in bankkrediet. Banken hebben op hun beurt te maken met strengere kapitaalregels als gevolg van Basel III. Banken gaan strenger selecteren op risicoprofiel. Krediet en werkkapitaal worden duurder, vooral voor ziekenhuizen die er qua resultaat en vermogen minder goed voor staan. Voor hen betekent dat nog het nodige huiswerk en duurder krediet.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Korting ziekenhuizen definitief op 314 miljoen

‘Overheidsbanken moeten meer kapitaal opbouwen’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De taakstelling en de keuzen zijn helemaal niet ‘lastig’, en de strengere eisen van financiers zijn reeds lang bekend. Binnen de ziekenhuiswereld draait alles om de relatie die de RvB heeft met de medische staf. Als de medische staf het RvB gelooft dat bezuinigingen noodzakelijk zijn, dan is bezuinigen een eitje. Dat lijkt ook meneer Hakbijl van PwC zich te realiseren. Dit bericht moet dan ook vooral gelezen worden als een steuntje in de rug van de opdrachtgevers van PwC in de richting van de medische staf, want iets nieuws valt er eigenlijk niet te lezen.

  3. Heel Europa en NL moet bezuinigen en anders met zijn Euro s omgaan en dat vind ik terecht. Voor de Zorginstellingen is en blijft het Keuzes maken en dat is een groot probleem voor de RvB van Zorginstellingen. De Zorg kan miljarden bezuinigen door een andere aanpak. Niet alleen door samenwerken maar ook Samen zaken doen op het gebied van o.a. ; ICT ( EPD landelijk ); Inkoop ; Marketing; Logistiek; Administraties ( loonadm.;debiteuren;etc.) Onroerend goed ; Onderhoud ; P&O ;Personeelsuitwisseling met name waar tekorten zijn op pers.gebied; etc.. Voor de financieringsbehoefte is het een idee ( vroeger werd dat ook gedaan ) om een Obligatie-lening uit te schrijven met een “Staatsgarantie ? RvB denk flexibel en wees creatief”.
    De Politiek laat het helaas afweten !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.