Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen moeten veiligheidsplan maken

Alle ziekenhuizen moeten binnen drie maanden een veiligheidsplan opstellen voor de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ).

Die eis stelt de IGZ naar aanleiding van onderzoek naar de brand in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo in september 2006. Bij die brand kwam een 69-jarige vrouw om het leven die in de ruimte waar brand uitbrak op de operatietafel lag.

Geknoei met medische apparatuur

De oorzaak van de brand is geknoei met de anesthesiezuil, een koppelstation voor medische gassen, concludeert de Inspectie. Het onderhoudspersoneel van het ziekenhuis heeft zelf aftakkingen aangebracht voor extra perslucht-aftappunten, waardoor er gevaar ontstond voor insnijding van de zuurstofslang. Met goed beheer van de anesthesiezuil was de fatale zuurstoflekkage te voorkomen geweest. Door de felheid van de brand kon de patiënte echter niet worden gered.

Brandveiligheid

Hoewel het ziekenhuis voldeed aan de brandveiligheidsvoorschriften, was de evacuatie van patiënten die niet konden lopen niet goed geregeld. De medewerkers van de betreffende operatiekamer waren ook niet goed voorbereid op rampen en de daarop volgende evacuatie.

Inspectie: rapporteren over veiligheid ziekenhuizen

De Inspectie vreest dat ook andere ziekenhuizen de medische apparatuur niet op orde hebben. Daarom moeten alle ziekenhuizen binnen drie maanden aan de Inspectie rapporteren over tekortkomingen in de veiligheid van de medische apparatuur, de voorbereiding op calamiteiten en een op veiligheid gerichte bedrijfscultuur.

Klink: interne toezicht ziekenhuizen moet beter

Minister Klink van VWS schrijft in een reactie op het IGZ-rapport dat het interne toezicht op de veiligheid in ziekenhuizen beter moet. De minister vindt dat ziekenhuizen geen seconde te verliezen hebben. “Veiligheid en kwaliteit moeten in de kern van hun systemen en werk zitten. Het interne toezicht moet beter, zodat ook het externe toezicht door de inspectie goed werkt. Vooral bestuurders en managers moeten laten zien dat zij echt kijken naar de veiligheid van de patiënt en medewerker, en de kwaliteit van zorg.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Klink: ‘Bestuurders verantwoordelijk voor veiligheid zorg’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.