Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen moeten zich verder specialiseren’

De prestaties van de Nederlandse ziekenhuizen zijn de afgelopen jaren verbeterd. Maar ziekenhuizen moeten veranderen om ook in een systeem van marktwerking succesvol te zijn. Dat stelt adviesbureau Roland Berger in hun jaarlijkse ziekenhuisstudie.

Ziekenhuizen moeten zich gaan specialiseren om kwaliteit te kunnen blijven leveren. Marktwerking biedt efficiënte ziekenhuizen de kans om te groeien.

Kwaliteit en efficiëntie

Het adviesbureau constateert dat de kwaliteit van de door ziekenhuizen geleverde zorg vorig jaar aanzienlijk is gestegen. Die trend zit er al sinds 2002 in. Een betere kwaliteit van de zorg en meer efficiëntie in de ziekenhuizen blijken hand in hand te gaan. Zo is bijvoorbeeld het aantal patiënten met doorligwonden in de afgelopen 4 jaar met de helft gedaald en stijgt de arbeidsproductiviteit in diezelfde periode gemiddeld met 1,2 procent per jaar. Ziekenhuizen zijn aanzienlijk meer gaan doen met ongeveer dezelfde hoeveelheid personeel.

Continue verbeteren

Het eigen vermogen van het gemiddelde ziekenhuis is volgens de onderzoekers echter nog steeds te laag om financieel gezond genoemd te mogen worden. Het eigen vermogen ten opzichte van de omzet was in 2007 gemiddeld 10,8 procent, terwijl het Waarborgfonds voor de Zorgsector hier een percentage van 15 procent adviseert. De bugetkortingen van de overheid in combinatie met een verhoogd commercieel risico door marktwerking leidt tot faillissementen, waarvan de eerste zichtbaar zijn. De ziekenhuizen moeten volgens de het adviesbureau niet achterover gaan leunen en continue verbeteringen blijven doorvoeren.

Keuzes maken

Ziekenhuizen zouden een voorbeeld moeten nemen aan het bedrijfsleven, pleiten de onderzoekers. Niet alle bedrijven leveren dezelfde producten of diensten. Bedrijven maken keuzes waar ze goed in willen zijn en richten zich daar op. Ziekenhuizen zouden hetzelfde moeten doen, door zich meer te richten op de specialismen waar ze sterk in zijn en deze uit te breiden. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

‘Ziekenhuizen gaan veel vaker fuseren’

NZa wil experiment met winstuitkering ziekenhuis

PvdA: ‘Kosten ziekenhuiszorg escaleren’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.