Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Ziekenhuizen mogen geen geld vragen voor verwijzingen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuizen mogen zich niet laten betalen om patiënten te verwijzen naar andere zorgaanbieders. De Nederlandse Zorgautoriteit meldt vandaag dat zij vier ziekenhuizen heeft opgedragen om per direct geen tarieven meer te rekenen aan AWBZ-instellingen aan wie zij patiënten overdragen.
Ziekenhuizen mogen geen geld vragen voor verwijzingen

Het Admiraal de Ruyterziekenhuis, de Tergooi Ziekenhuizen, het Amphia Ziekenhuis en het Lievensberg ziekenhuis hebben dan ook van de NZa een aanwijzing gekregen. Met de betalingen waren aanzienlijke bedragen gemoeid. Een ziekenhuis inde soms 100.000 euro per jaar van thuiszorgaanbieders.

Thuiszorg en intramurale AWBZ

NZa stelt ook een onderzoek in naar de AWBZ-instellingen die betaald hebben om patiënten van de ziekenhuizen over te nemen. Zij overweegt hen een aanwijzing op te leggen dat het betalen voor doorverwijzen moet stoppen. De afgelopen tijd kreeg de NZa signalen binnen van AWBZ-instellingen dat bepaalde ziekenhuizen een transferbedrag per patiënt in rekening brengen voor het doorverwijzen naar thuiszorg en intramurale AWBZ-zorg. Voor doorverwijzen mag echter geen apart bedrag gerekend worden, dat hoort tot de dienstverlening van het ziekenhuis. De kosten hiervan worden al gedekt in de tarieven voor behandelingen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: ANP

Lees hier de aanwijzingen

Aanwijzing Tergooi Ziekenhuizen

Aanwijzing Lievensberg Ziekenhuis

Aanwijzing Amphia Ziekenhuis

Aanwijzing Admiraal de Ruyter Ziekenhuis

11 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. En natuurlijk de financiering van de ahoeden; apotheken als bank voor de huisartsen. Verboden volgens de Geneesmiddelenwet, maar gedoogd door de toezichthouder; keuzevrijheid van de verzekerde heeft zo zijn grenzen en dan is selectief de andere kant uitkijken een serieuze optie voor een toezichthouder.

  3. ‘we’ willen marktwerking, we krijgen marktwerking. Raar dat het niet mag. Echter, ik snap deze richting van de betaling niet. Het ziekenhuis moet de opvolgende aorta’s bieder betalen, die ertoe bijdraagt dat de ligduur in het ziekenhuis verantwoord wordt verkort en zo van dure naar goedkopere zorg wordt gerealiseerd. Deze 4 ziekenhuizen hebben zich zo een knappe positie weten te verwerven. Of, zijn de opvolgende aanbieders naïef en minder vol zelfvertrouwen?

  4. De ketenzorg werkt dit toch volledig in de hand, strategie van de grote organisaties is het dicht timmeren de markt dicht door ketens. En daarnaast zorgen dat de kleine initiatieven omvallen . Het PGB bijvoorbeeld was ze al jaren een doorn in het oog, en voila het ene slechte bericht na het andere maakt dat de publieke opinie omslaat. Goh wat komt dat toch goed uit zeg…

  5. Als de huisarts nou geld vraagt voor de verwijzing naar het ziekenhuis en aan het lab voor de onderzoekjes. Dan kan het ziekenhuis geld vragen voor de verwijzing naar de thuiszorg. De thuiszorg kan dan weer geld vragen voor opname in verpleeghuis. En natuurlijk kunnen ze allemaal geld vragen aan de apotheker voor de recepten. En als we dan van al die verwijsbonussen de helft terugstorten op de rekening van de patiënt dan houden we straks geld over! Of vergeet ik nou iets?

  6. Zie ook weblog op site ZN met de visie van Pieter Hasekamp op concurrentie: landelijk concurrentie tussen de verzekeraars, maar regionaal moeten ze samenwerken richting zorgaanbieders en verzekerden.
    Hoe moeten we dat zien? Moeten verzekerden dan verhuizen om in een regio te kunnen wonen waar hun dominante verzekeraar de leiding heeft over het samenwerkingsverband van alle verzekeraars? Krijgen we dan per regio een verschillende kwaliteit en prijs?
    Laten de NMa en NZa nu maar eens waartoe zij op de wereld zijn gezet of heeft de Minister achter de schermen al aan de touwtjes getrokken en is naast de beoogde marktwerking in de zorg ook het toezicht op de markt en de regulatie van de markt een farce?
    Wat is de toegevoegde waarde van een verzekeraar in de context van Nederland? Idem NZi? Idem NZa? Idem NMa?
    Verwijstarieven voor doorverwijzen? Laat de NZa ook eens kijken naar het intern doorverwijzen naar de poli-apotheken. Die maken de marktwerking helemaal tot een farce.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.