Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuizen verdeeld over geheimhouding hartklepbesluit

Mark van Dorresteijn
Nederlandse ziekenhuizen zijn verdeeld over wat openbaar gemaakt mag worden over de beoordeling door de minister van hun operatiewerk. Van de vijftien ziekenhuizen die een vergunning wilden voor het verrichten van hartklepoperaties via een katheter, zijn er acht die vinden dat hun beoordeling niet geheim is. De zeven andere ziekenhuizen verzetten zich tegen het prijsgeven van die informatie. Dat werd gisteren duidelijk tijdens een rechtszaak in Den Bosch.
Ziekenhuizen verdeeld over geheimhouding hartklepbesluit

Ziekenhuizen ruziën al sinds de zomer met het ministerie over de hartklepoperaties. In juli selecteerde toenmalig minister Ab Klink vijf ziekenhuizen die de moeilijke operatie mogen uitvoeren. Onder meer op basis van ervaring staken de vijf uitverkoren ziekenhuizen duidelijk uit boven de rest, zo werd gezegd. Het gaat om het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, het Leids Universitair Medisch Centrum, het AMC in Amsterdam, het Amphia Ziekenhuis in Breda en het academisch ziekenhuis Maastricht (azM).

Documenten

Een aantal ziekenhuizen heeft een bezwaarprocedure lopen tegen intrekking van hun vergunning. Het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven dat als grootste cardiologisch interventiecentrum van Nederland buiten de boot dreigt te vallen, eiste dinsdag in kort geding alle documenten op die ten grondslag lagen aan het besluit van het ministerie om de vergunning in te trekken. Het ziekenhuis denkt te kunnen aantonen dat de selectieprocedure onzorgvuldig was.

Gevoelige gegevens

De minister zegt dat de gevraagde documenten persoonlijke gegevens van patiënten en bedrijfsgevoelige informatie bevatten, zoals aantallen operaties, complicatieregistratie, cv’s van artsen, sterftecijfers en procedures. Het azM steunt de minister hierin en stelt dat de documenten onder het medisch beroepsgeheim vallen.

De rechtbank in Den Bosch doet op 25 november uitspraak. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Ziekenhuizen tot 2011 door met percutane hartklepingreep

Ziekenhuizen in opstand tegen hartklepbesluit

Catharina-ziekenhuis naar rechter vanwege hartklepoperatie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.