Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen veronachtzamen brandgevaar

UTRECHT - De Nederlandse ziekenhuizen hekelen het ontbreken van duidelijke afspraken tussen overheden bij de regels rond brandveiligheid. Deze verschillen per gemeente of zelfs per brandweermedewerker.

Volgens de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is het daarom onuitvoerbaar aan alle regels te voldoen. Dit zegt de vereniging in een reactie op een uitzending van Netwerk over de brandveiligheid in ziekenhuizen.

Twenteborgziekenhuis

Netwerk onderzocht de afgelopen weken de brandveiligheid in Nederlandse ziekenhuizen naar aanleiding van de Schipholbrand en de fatale brand in een operatiekamer in het Twenteborgziekenhuis in Almelo. Met een verborgen camera maakte Netwerk opnames in ziekenhuizen en legde de beelden voor aan brandweerdeskundigen.

Brandveiligheidseisen

Een groot aantal ziekenhuizen voldoet niet aan de brandveiligheidseisen, concludeert Netwerk, terwijl ook zeven van de tien ziekenhuizen geen of verkeerde gebruiksvergunningen hebben.

‘Onltuisterend’

Zo bezocht de rubriek samen met oud-brandweercommandant Fred Vos het Twenteborg Ziekenhuis en het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Vos noemt wat hij daar zag ‘ontluisterend’. Vluchtroutes bleken versperd, gangen werden gebruikt voor de opslag van bedden, nooduitgangen draaien de verkeerde kant op of kunnen niet open en hebben hoge drempels. (ANP)

Lees ook:

Vrouw overlijdt door brand in OK van Twenteborg Ziekenhuis

Veel zorginstellingen zijn niet brandveilig

‘Ziekenhuizen verzwijgen gebreken’

‘Jaarlijkse apk-keuring voor apparatuur’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.