Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuizen verwachten omzetstijging van 2 procent

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Na een tijdelijke omzetdaling, groeit de omzet van de ziekenhuizen weer in 2016. Ziekenhuizen verwachten op 2 procent uit te komen.
Geld stapels zorg.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dit staat in het rapport “Kostenontwikkeling ziekenhuiszorg 2015”. Aan het onderzoek deden 82 ziekenhuizen mee.

Doorlooptijd
Het resultaat van de ziekenhuizen over 2015 is sterk beïnvloed door de doorlooptijdverkorting van dbc’s. In totaliteit is het aantal dbc’s daardoor toegenomen, maar de prijs per dbc is wel gedaald omdat deze minder zorgproducten omvat. In 2015 zorgde de ingevoerde doorlooptijdverkorting voor een eenmalige dip in de omzet. Zonder voor deze dip te corrigeren daalt de bruto omzet met 3,9 procent. Na correctie voor dit eenmalige effect komt de omzet in 2015 uit op hetzelfde niveau als in 2014.

Omzetdaling
De omzetdip is ontstaan doordat dbc’s uit 2014 langer open bleven staan. Dbc’s uit 2015 zijn door de verkorting minder ver doorgelopen in 2016. Als effect heeft dit dat de omzet over 2015 is gedaald. In 2016 is de omzet weer recht getrokken. Het aantal behandelde patiënten in ziekenhuizen daalde met 0,6 procent. Dit komt mede doordat patiënten voor hun behandeling geheel of gedeeltelijk zijn uitgeweken naar zorgverleners in de eerste lijn.

Zorginkoop
De patiënten die in het ziekenhuis zijn behandeld, hebben gemiddeld zwaardere en daarmee duurdere behandelingen gehad. De contracten die de ziekenhuizen afsluiten met de zorgverzekeraars dekken niet alle werkelijk gemaakte kosten. Het gat tussen de waarde van de geleverde zorg en het bedrag dat gedeclareerd kan worden, wordt wel kleiner. De contractafspraken stijgen mee met de hogere kosten voor de ziekenhuizen als gevolg van vergrijzing, duurdere patiënten en hogere uitgaven aan dure medicijnen, maar de stijging dekt niet alle hogere kosten.

Dure medicijnen
De omzet van dure geneesmiddelen was vorig jaar 9,4 procent hoger dan het jaar daar voor. Deels omdat er nieuwe dure medicijnen zijn bijgekomen, maar vooral doordat steeds meer patiënten dure geneesmiddelen krijgen toegediend. De ontwikkeling van de uitgaven aan dure geneesmiddelen ligt substantieel hoger dan de gemiddelde groei-afspraak van 1 procent uit het Bestuurlijk Hoofdlijnenakkoord.

Dossier Dot-Dbc
In de ziekenhuiszorg worden behandelingen afgerekend via dot’s (dbc’s op weg naar transparantie). De ggz begint net aan dbc’s. Lees in dit dossier over het wel en wee van de dbc
Lees meer >>

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.