Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Ziekenhuizen verzuimen melding verdachte sterfgevallen’

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen melden circa 243 overlijdensgevallen per jaar waarbij vermoedelijk een medische fout is gemaakt, zo blijkt uit cijfers van het IGZ uit 2009. ‘Volgens deskundigen overlijden jaarlijks zo'n 1960 patiënten door fouten en worden dus zeker 1700 sterfgevallen niet gemeld’, meent de researchredactie van RTL Nieuws.
‘Ziekenhuizen verzuimen melding verdachte sterfgevallen’

Ziekenhuizen zijn wettelijk verplicht een melding te doen bij het vermoeden van een medische fout. Uit de lijsten met meldingen van verdachte sterfgevallen die RTL Nieuws opvroeg bij de IGZ blijkt dat er een ondermelding is.

Ondermelding

De IGZ erkent de ondermelding. Volgens een woordvoerder tegenover RTL Nieuws heerst er in ziekenhuizen nog een cultuur waarbij fouten niet altijd worden gemeld. ‘Zowel het veld, als de minister en de IGZ zetten daarom sterk in op cultuurverandering. Het werkt namelijk het beste als mensen het zelf inzien en willen.’ Sinds 2010 kan de inspectie een boete opleggen als ziekenhuizen niet goed melden. Maar uit informatie die RTL Nieuws heeft opgevraagd blijkt dat de inspectie dat in de afgelopen jaren geen enkele keer heeft gedaan.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP Lex van Lieshout )

3 REACTIES

  1. @ Ouddorp “Het is voor artsen niet leuk als hun fout wordt geselcteerd voor nader onderzoek”. Het zou deze beroepsgroep sieren wanneer ze hun enorme ego’s eens opzij zouden zetten en het lef hebben gewoon toe te geven , wanneer ze een fout hebben gemaakt in plaats van al het mogelijk in het werk te stellen hun falen te verdoezelen.

  2. Lees alle reacties
  3. Als er 1960 vermijdbare sterfgevallen zijn per jaar, dan zijn er veel meer verdachte sterfgevallen. Op dit moment zou IGZ niet weten waar de capaciteit vandaan zou moeten komen om de extra gevallen te behandelen. Dat kan alleen door de procedurele kwaliteit van de behandelingen te verlagen, en dat is nu niet opportuun. De huidige situatie werkt melding niet in de hand. Het is voor de artsen niet leuk als hun fout wort geselecteerd voor nader onderzoek. Zij weten dat iedereen fouten maakt en dat het niet terecht is dat zij wel, maar anderen niet worden gestraft voor gemaakte fouten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.