Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen vragen uitstel in zaak epd Alert

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse ziekenhuizen hebben uitstel gevraagd in de rechtszaak die de Portugese epd-leverancier Alert heeft aangespannen. De zaak die de ziekenhuizen tegen Alert hebben aangespannen, gaat wel door.
Ziekenhuizen vragen uitstel in zaak epd Alert

Een woordvoerder van rechtbank Oost-Brabant legt uit dat een advocaat van het Atrium MC uit Heerlen, Jeroen Bosch Ziekenhuis uit ’s-Hertogenbosch (JBZ), TweeSteden Ziekenhuis uit Tilburg, Bernhoven Ziekenhuis uit Uden en de ZANOB apotheek de rechter om uitstel heeft gevraagd. Zowel Alert als de rechter ging daarmee akkoord. De “conclusie van antwoord” (processtuk waarmee de gedaagde reageert op de dagvaarding) wordt nu op 4 september verwacht.

Alert tegen ziekenhuizen

Alert claimt in totaal 70 miljoen euro van vier Nederlandse ziekenhuizen en een apotheek. De claim is gebaseerd op de schade door contractbreuk en het nalaten van betalingsverplichtingen. Bovendien kon Alert in de tussentijd geen samenwerking aangaan met andere ziekenhuizen. De genoemde ziekenhuizen stopten met Alert omdat zij vonden dat Alert de verplichtingen niet nakwam. Volgens Alert is nooit aangetoond dat de software de reden van stagnatie was. ‘De zorginstellingen beëindigden de contracten op een moment dat zij werden geconfronteerd met budgetverminderingen, veranderende regelgeving en andere ontwikkelingen zoals fusies, verhuizingen en de bouw van nieuwe vestigingen’, aldus Alert.

Ziekenhuizen tegen Alert

De ziekenhuizen zelf hebben al eerder een rechtszaak tegen de epd-leverancier aangespannen. De eerste is van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het zou het eerste ziekenhuis zijn dat het epd van Alert implementeerde. De invoering van het epd kwam tegelijk met de verhuizing. Op de nieuwe locatie zou het JBZ papiervrij gaan werken. Ruimte voor een papierarchief werd niet gereserveerd. Begin oktober 2011 meldde het JBZ dat de samenwerking met Alert definitief ten einde is gekomen. ‘Door de opgelopen vertraging en forse verschillen over de verdere aanpak van implementatie heeft het JBZ moeten concluderen dat de randvoorwaarden voor een succesvolle voortzetting niet meer aanwezig zijn.’ Het TweeSteden was het vierde ziekenhuis in Nederland dat voor de Portugese leverancier koos. De ambitie was om het hele ziekenhuis in 2012 papierloos te laten werken. Ook deze droom viel in het water. De woordvoerder van de rechtbank weet te melden dat de rechter op 24 juli 2013 een uitspraak zal doen. ‘Afhankelijk van de bevindingen van de rechtbank, is dat een tussenvonnis of een eindvonnis.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.