Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen werken samen aan VMS

Ziekenhuis Amstelland, het Rode Kruis Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis en Zuwe Hofpoort Ziekenhuis gaan samenwerken op het gebied van veiligheidsmanagement. De vier ziekenhuizen starten voor het onderdeel Veilig Incident Melden (VIM) op een aantal afdelingen een pilot waarbij ze hetzelfde software pakket gebruiken.

Op het digitale formulier waarmee ziekenhuismedewerkers de incidenten melden, gaan de ziekenhuizen dezelfde vragen en categorieën toepassen. Doordat de ziekenhuizen één dataset gebruiken, kunnen ze de processen onderling vergelijken en leren van elkaars ervaringen.

Incidentenmeldingssysteem

De categorieën waarop de vier ziekenhuizen de incidenten indelen zijn: medicatie, vallen, materiaal en apparatuur, voeding, communicatie, onderzoek, bloedprocedures en overig.

Kwaliteit van zorg

Volgens Jeanine Kruijsbeek, kwaliteitsfunctionaris van het Ziekenhuis Amstelland en initiatiefnemer van de samenwerking, is de informatie verzameld voor het VIM in eerste instantie voor intern gebruik. “Op basis van de informatie over (bijna-) incidenten kunnen risicovolle momenten in de processen opgespoord en geminimaliseerd worden”.

Kwaliteits indicatoren zorg

Uitbreiding van de samenwerking naar andere ziekenhuizen blijft mogelijk. Kruijsbeek: “Er is contact met andere ziekenhuizen, waaronder het Albert Schweitzer Ziekenhuis, over de pilot en de ontwikkeling van de incidentformulieren”. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

Klink gaat veilig melden niet wettelijk verankeren

KNMG en NPCF verdedigen ‘veilig melden’

Zorg voor Beter special

Klink wil halvering aantal fouten in vijf jaar

Gebrek aan rekenvaardigheid brengt zorg in gevaar

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.