Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen worden verantwoordelijk voor eigen vastgoedrisico

Ziekenhuizen worden vanaf 2009 zelf financieel verantwoordelijk voor hun investeringen in gebouwen. De overheid stopt volgend jaar al met het goedkeuren en garanderen van financieringen voor ziekenhuisgebouwen.

Dit kondigt minister Ab Klink van Volksgezondheid aan in een brief aan de Tweede Kamer. Klink schetst daarin zijn plan om stapsgewijs meer marktwerking en concurrentie in te voeren in de zorgsector.

Vastgoed tegen reële waarde

Minister Klink wil ziekenhuisbesturen uitdagen om zo efficiënt mogelijk hun vastgoed te beheren. Besparingen daarop kunnen in zijn ogen ten goede komen aan de patiënt. Nu nog krijgen zorginstellingen geld van het Rijk voor hun vastgoed, ook al is er leegstand.

Toenemend eigen risico

Als ziekenhuizen winst maken op hun vastgoed zal de overheid dat niet langer afromen. ‘Eigendom zal tegen een reële waarde in de balans verwerkt kunnen worden. Boekwinsten op de verkoop van grond of gebouwen kunnen zodoende worden benut om het eigen vermogen te versterken of investeringen te doen’, schrijft Klink. Hij stelt dat ‘de risico’s de komende vier jaar stapsgewijs toenemen’ en dat het Waarborgfonds voor de Zorgsector in die overgangsperiode zal blijven bestaan.

Herschikking zorgsector

Klink zinspeelt op vrije prijsvorming in de zorg vanaf 2012. Allereerst wordt het aandeel waarover vrij onderhandeld mag worden, vergroot van tien naar twintig procent in 2008. Het ministerie sluit niet uit dat uiteindelijk een herschikking van de zorg plaatsvindt. Maar eventuele faillissementen zullen volgens het departement ten goede komen aan ‘de kwaliteit en de doelmatigheid van de geleverde zorg’. (Het Financieele Dagblad)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.