Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ziekenhuizen worstelen met bezettingsnorm artsen voor SEH

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Circa 70 procent van de ziekenhuizen kan niet garanderen dat er 24/7 minimaal een ervaren arts op de SEH aanwezig is. Als ziekenhuizen vanaf 2023 moeten voldoen aan de nieuwe bezettingsnorm in het kwaliteitskader spoedzorgketen, kunnen ze de SEH niet meer overlaten aan onervaren arts-assistenten. ‘Zeker in de avond en nacht komt het voor dat arts-assistenten er alleen voor staan’, zegt SEH-arts David Baden en bestuurslid van de NVSHA.
seh
Foto: ANP Lex van Lieshout - De Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Medisch Centrum (AMC).

Wie acuut zorg nodig heeft, veronderstelt

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Ik vraag me af waar deze 70% op gebaseerd is, aangezien ik het geschetste probleem niet herken in de praktijk. In het kwaliteitskader spoedzorgketen is afgesproken dat er tenminste 1 arts aanwezig moet zijn met minimaal 1 jaar klinische ervaring, waarvan minimaal een 1/2 jaar ervaring in een poortspecialisme of anesthesiologie of intensive care. In de UMC’s werken arts-assistenten die al verder in hun opleiding zijn en dus ruimschoots ervaring hebben. In opleidingsziekenhuizen werken arts-assistenten die vaak al werkervaring hebben als basisarts. In de meeste niet opleidingsziekenhuizen is er vaak in ieder geval 1 arts aanwezig die aan deze voorwaarde voldoet. Je staat immers nooit alleen om de SEH.
   Daarnaast biedt het kwaliteitskader spoedzorgketen ruimte om te experimenteren met EPA’s (Entrustable Professional Activities) in de spoedzorg. Door EPA’s kijken we niet naar ervaringsduur maar of je bekwaam bent. Dit lijkt mij een veel geschiktere methode om te zorgen dat patienten op de spoedeisende hulp de beste zorg te krijgen.

   Robert van den Broek,
   Arts in opleiding tot internist

  2. Lees alle reacties
  3. Wij zijn voorbereidingen aan te treffen om samen met een aantal ( grotere) ziekenhuizen de mogelijkheid de vereiste kwaliteit van de Zorg op de SEH van kleinere ziekenhuizen te borgen, door het inzetten van telemedicine tools. Interesse? neemt dan contact met ons op Teso-telemedicine Dr. D Peek(+31-6-14882206) of DXC Bjorn Vosters( 0655326931) .

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.