Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen zien risico’s niet

Sarah Berends
De meerderheid van ziekenhuizen brengt hun risico’s niet goed in kaart. Adviesorganisatie ConQuaestor doet onderzoek naar risicomanagement bij 120 Nederlandse ziekenhuizen.
Ziekenhuizen zien risico’s niet

Ziekenhuizen lopen grotere risico’s, waardoor het belang van risicomanagement toeneemt. Toch doet de meerderheid van de Nederlandse ziekenhuizen dit niet goed genoeg. Het onderzoeksrapport geeft aan dat ziekenhuizen onvoldoende rapporteren over risico’s en risicomanagement wat indicatief stelt dat ziekenhuizen onvoldoende zicht hebben op de risico’s die zij lopen.

Silo

Het grootste strategische risico is dat ziekenhuizen zich vaak richten op een bepaalde patiëntengroep, met andere woorden richten zij zich vaak op een eigen afdeling. Hierdoor ontstaat er een lappendeken van uitwerkingen van de risico’s zonder dat er een geheel van overzicht is. ‘Er ontstaan silo’s, aparte eilandjes, en dus een apart risicomanagement,’ zegt Vijay Gangadin partner bij ConQuaestor. Dit zorgt voor een gefragmenteerde aanpak van risico’s waardoor ziekenhuizen eindigen met onoverzichtelijke uitwerkingen met hoge kosten en beperkte effectiviteit. Verdere risico’s volgens het onderzoek waar ziekenhuizen mee te maken hebben zijn onder andere de zorginkoop bij de zorgverzekeraars en de verhouding tussen het bestuur en de medische specialisten.

Bezuinigingen

‘Nu in 2015 de zorg te kampen heeft met bezuinigingen neemt het belang van risicomanagement alleen maar toe’, waarschuwt Harmen Jansen, consultant bij ConQuaestor. Ziekenhuizen zijn verplicht te korten op de kosten en dit kunnen zij het beste doen als zij een overzicht hebben van de risico’s en die kunnen beheren. Hij ziet dat ziekenhuizen stapsgewijs risicomanagement invoeren. De bekendheid met risicomanagement neemt toe en daardoor ook het gebruik. ‘Ook kan een punt zijn dat ziekenhuizen die recentelijk in het nieuws zijn verschenen door een schandaal dit niet nog een keer willen riskeren’, aldus Jansen.

Inhaalslag

Academische ziekenhuizen scoorden het hoogst op het ‘volwassenheidsniveau’ van hun risicomanagement. Toch is dit de laatste jaren is afgenomen. ‘Academische ziekenhuizen zijn snel in het adopteren van nieuwe systemen en veranderingen, maar het afgelopen jaar hebben zij steken laten vallen’, legt Jansen uit. De kleinere, categorale ziekenhuizen lopen eerder wat achter met risicomanagement. Ze zijn echter volgens Jansen bezig aan een snelle inhaalslag, omdat de risico’s bij categorale ziekenhuizen kleinschaliger zijn en dus makkelijker te managen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.