Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuizen zoeken naar structurele oplossing IC-capaciteit 

Hoe bereiden ziekenhuizen zich voor op een piekbelasting in de toekomst? Uitbreiding van de IC-capaciteit met meer IC-bedden zou een oplossing kunnen zijn om de zorg robuuster te maken.  
Ic Zv
Stockfoto.
Premium

Op korte termijn breiden al

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. Zowel Berden als Kleinlugtenbeld hebben steekhoudende argumenten voor hun verschillende kijk op de zaak. Dat maakt het vinden van de oplossing niet eenvoudiger. Zelfde geldt voor de VS. Een land met een slecht zorgstelsel in vergelijking met ons Nederlandse dat internationaal aan de top staat. In de VS staat echter wel het ziekenhuis – Mayo Clinic – dat internationaal aan de top staat.
   Mayo koos voor een oplossing die als ‘Flex-IC’ getypeerd kan worden. Andere ziekenhuizen sluiten inmiddels aan bij hun aanpak. Daardoor is er nu een IC netwerk ontstaan met 2.500 IC bedden.
   Eenstemmigheid is er dat personeel en financiering de belangrijkste bottlenecks zijn. Besluitvorming hoort denk ik ook in dat rijtje.
   Vertrouwen, teamwork, effectieve communicatie en transparantie behoren tot de succesfactoren en leiderschapselementen van dit bekende Amerikaanse ziekenhuis.
   In ‘normale’ tijden geldt over het algemeen een consensus-gebaseerde benadering van beleid. Dagen, weken, maanden, wordt er beraadslaagd over elke regel in elk document. Mayo stapte in de coronacrisis over naar hun ‘snelle-responssysteem’. Die overgang verliep goed, omdat leiderschap op institutioneel niveau is geborgd en er in een crisis vertrouwd wordt op inhoudsdeskundigen. Daar kunnen wij nog van leren.
   Regionaal werken kleine en grote ziekenhuizen samen in een digitaal IC-netwerk met inmiddels 2500 bedden. Dat biedt de volgende voordelen:
   • Intensivisten en IC-verpleegkundigen kunnen elk ziekenhuisbed in het netwerk monitoren alsof het een IC-bed is.
   • Schaarse expertise kan zo breder worden ingezet ongeacht waar de patiënt zich bevindt.
   • Geeft inzicht in de beschikbaarheid van IC-bedden van alle deelnemers voor een optimale benutting van de beschikbare capaciteit.
   • Zorgt dat alle artsen en verpleegkundigen hun patiënten kunnen zien door de ogen van een IC-specialist.
   • Bevat een EWS-module om patiënten die verslechteren tijdig te helpen
   • Signaleert COVID-19 sneller.
   • Bevat een module die sepsis (al of niet gerelateerd aan COVID-19) eerder detecteert
   • Link met webgebaseerde video.
   • Optimaliseert besluitvorming over opname, escalatie en ontslag

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.