Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zilveren Kruis past pilot wijkverpleging toch aan

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraar kiest meer voorkeursaanbieders per wijk en wijzigt de bekostiging. De voorkeursaanbieders krijgen een maandtarief per klant. Dat meldt Zilveren Kruis bij de start van de nieuwe inkoopprocedure Zorg in de wijk.
Zilveren Kruis past voorwaarden pilot wijkverpleging aan
iStock

De driejarige pilot wijkverpleging in Zwolle, Ommen-Hardenberg en Utrecht, die eind dit jaar af loopt, krijgt hiermee een vervolg. Met dit verschil dat de grootste knelpunten nu lijken te zijn opgelost.

Voorkeursaanbieders wijkverpleging

Zilveren Kruis koos na een aanbestedingsprocedure een beperkt aantal aanbieders van wijkverpleging. Hen werd elk een of meer wijken gegund in een stad. Voor de hele stad Utrecht waren dat er slechts vier. Deze voorkeursaanbieders legden zich vast om voor het geoffreerde bedrag de wijkverpleging uit te voeren.

Ongecontracteerde zorgaanbieders

Waar geen rekening mee was gehouden, was de grote hoeveelheid ongecontracteerde zorgaanbieders wiens zorg ten koste ging van de wijkbudgetten. Zilveren Kruis moest de zorg vergoeden en de voorkeursaanbieders leden grote verliezen. Wat de zorgverzekeraar had gehoopt, gebeurde niet: het aantal ongecontracteerde zorgaanbieders nam niet af. In Utrecht bleven het er ruim vijftig. Wel ging er halverwege de pilot een voorkeursaanbieder failliet: Leven en Zorg. Zowel in Zwolle als in Utrecht kwam forse kritiek van de kant van de gemeenten en gingen stemmen op de pilot te stoppen. Uiteindelijk is dit niet gebeurd, mede omdat de voorkeursaanbieders er toch nog heil in zagen.

Populatiebekostiging

Zilveren Kruis kon de voorwaarden gedurende de looptijd niet aanpassen maar heeft nu besloten deze populatiebekostiging te laten vallen. Voorkeursaanbieders krijgen in het vervolg een maandtarief per patiënt. Ook zal de zorgverzekeraar meer voorkeursaanbieders per stad kiezen. Zilveren Kruis meldt dat het nieuwe inkoopbeleid tot stand is gekomen in samenwerking met tientallen aanbieders wijkverpleging, vier ziekenhuizen, huisartsen, Zorgbelang en drie gemeenten.

Zilveren Kruis

Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis: ‘Nadat vorig jaar de gecontracteerde zorgaanbieders aangaven ondanks de hindernissen door te willen na de driejarige pilot, zijn we op basis van de knelpunten en verbetermogelijkheden aan de slag gegaan. Zo contracteren we meer aanbieders per wijk en stappen we over van populatiebekostiging naar een maandtarief per klant.’

Nieuwe vorm

In Amsterdam, Almere, Hoogeveen-De Wolden en Hollandscheveld, is vorig jaar een pilot wijkverpleging van start gegaan in aangepaste vorm. Hier weegt het marktaandeel mee van de zorgaanbieders, evenals de kwaliteit van zorg. Indien nodig kan Zilveren Kruis op een later tijdstip zorgaanbieders bij contracteren. Zo komt het niet meer voor dat niet gecontracteerde zorgaanbieders de budgetten ‘leeg eten’. De zorgaanbieders hebben een overeenkomst van drie jaar met de mogelijkheid om dit te verlengen naar vijf jaar.

Leidraad Zorg in de Wijk

leidraad-zorgindewijk-2019-2021

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.