Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zilveren Kruis wil meer zorg thuis

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Zilveren Kruis wil de komende drie jaar een flinke impuls geven aan de contractering van zorg in de thuissituatie. In 2021 moet 10 procent van de zorg voor vijf belangrijke patiënt/cliëntgroepen thuis worden geleverd. Dat heeft directeur Zorginkoop Olivier Gerrits vrijdag verklaard.
Zvm08 Pag16 17 Oliviergerrits
Olivier Gerrits, directeur zorginkoop Zilveren Kruis. Foto: Zilveren Kruis

Het gaat om diagnose, behandeling en nazorg op het gebied van hart- en vaataandoeningen, lichte psychologische klachten, kanker, chronische aandoeningen en ouderenzorg. Nu wordt 2 procent van de zorg voor deze ‘klantgroepen’ thuis geleverd. ‘Wij hanteren twee routes om dat percentage te verhogen. Zorg thuis is een centraal punt in ons inkoopbeleid en we zijn bezig om te overleggen met zorgaanbieders om regionale netwerken te maken,’ aldus Gerrits.

Chemotherapie thuis

Zilveren Kruis is al bezig om de monitoring van patiënten met hart- en vaatziekten op te schalen. En er is geëxperimenteerd met chemotherapie in de thuissituatie. ‘Je ziet dat dit een waanzinnig hoge klantwaardering oplevert,’ zegt de directeur Zorginkoop. Zilveren Kruis is in overleg met tien ziekenhuizen om het aanbod van chemotherapie thuis uit te breiden. ‘Een deel van de zorg thuis zal vanuit het ziekenhuis worden geleverd, zeker als het gaat om gespecialiseerde behandelingen. Maar als het gaat om minder complexe chronische zorg zal dat in de eerste lijn moeten gebeuren,’ zegt Gerrits. Zorg thuis is volgens hem niet automatisch goedkoper. Hij is van mening dat zorgverzekeraars flink moeten bijsturen om te voorkomen dat leveranciers de kosten opdrijven.

Besparing van honderden miljoenen euro’s

Gerrits gaat ervan uit dat honderden miljoenen euro’s te besparen zijn op de uitgaven in de zorg. Zilveren Kruis wil echter niet zoals collega-verzekeraar VGZ een duidelijke prognose afgeven. Volgens VGZ-bestuurder Ab Klink zouden de ziektekostenpremies de komende jaren kunnen dalen als ziekenhuizen en huisartsen doelmatiger werken. Directievoorzitter Georgette Fijneman is het daar niet mee eens. ‘Een daling van de premies lijkt me niet reëel. We zitten nu middenin de onderhandelingen over de hoofdlijnenakkoorden. De handtekeningen moeten nog worden gezet. Wel is het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om onder de groeivoorspellingen voor de zorguitgaven van het Centraal Plan Bureau te blijven. Dat zijn we verplicht.’

Bundeld payment

Zilveren Kruis heeft vrijdag eveneens bekendgemaakt dat het een meerjarencontract van tien jaar heeft afgesloten met Diabeter, de keten die geïntegreerde diabeteszorg aanbiedt aan kinderen. Het gaat om een ‘bundled payment’-contract waarin betaald wordt voor betere medische uitkomsten en verbetering van de levenskwaliteit op de lange termijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.