Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

ZN betreurt kritiek GGZ Nederland

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) betreurt de opstelling van brancheorganisatie GGZ Nederland die zich verzet tegen het feit dat sommige zorginstellingen minder dan 2,5 procent groeiruimte krijgen van zorgverzekeraars. ‘Het percentage is geen recht per instelling, maar een landelijk maximum’ zegt Pieter Hasekamp, algemeen directeur van ZN.
ZN betreurt kritiek GGZ Nederland

Op de eigen website reageert de koepel van zorgverzekeraars ZN op de recente klachten over de contracteerruimte in de GGZ. Die contracteerruimte blijft in veel gevallen op nul procent groei steken. Volgens ZN is nooit afgesproken dat iedere instelling 2,5 procent kon groeien. ‘Het is aan de zorginstellingen en zorgverzekeraars om op lokaal niveau afspraken te maken. Dat kan betekenen dat sommige GGZ-instellingen minder en andere meer groeiruimte krijgen. De GGZ-sector explodeerde sinds 2000 met een jaarlijkse groei van 10 procent. In 2011 ging er ruim 4 miljard euro naar de curatieve GGZ-zorg. Om deze onhoudbare situatie te keren, zijn in het hoofdlijnenakkoord afspraken gemaakt om de toekomst van de GGZ-sector zeker te stellen.’

Voorzichtigheid
Volgens ZN hanteren sommige verzekeraars momenteel uit voorzichtigheid de nullijn. ‘Mochten de onvoorziene kosten meevallen dan komt er meer ruimte voor aanvullende afspraken. De keuzes van zorgverzekeraars hangen ook samen met regionale ontwikkelingen en het aantal nieuwe instellingen per regio die door middel van restitutievergoedingen de groei ongecontroleerd kunnen opdrijven.’

2 REACTIES

 1. De psychiatrieprofessor(Kahn in NRC dd23-03-’13) doet al eufemistisch uit de doeken, dat de GGZ buiten de oevers getreden is.
  Hij zal eerder bedoelen, dat deze hulp al danig financieel onder ‘water’ komen te staan, tot op verdrinken toe zelfs?
  Vaak worden de echte gevallen door maar indiceren met de onechte gevallen vertaald , die meer in de hoek van de sociaal-maatschappelijke participatie behoren te worden ingedeeld.
  Daarom keurt de slager zijn ‘eigen vlees’ nooit geheel af.

 2. Lees alle reacties
 3. Als persoon, die zich regelmatig tot ergernis heeft laten storen, wil me van het hart, dat de gelden hiervoor beschikbaar gesteld, niet gevoeglijk en gepast gebruikt worden!
  Dat er personen, al te makkelijk vluchten in deze branche, daar de zorg en vaak hun ‘ natje en droogje’ tot vaak aan de dood geregeld zijn.
  Daarom mag er wat spaarzaam met deze tak omgegaan worden?
  Alleen al om de geheimplicht en de dure zorg, die ermee gemoeid gaan.
  Ook op het gebied van mensen een indicatie opplakken en daarmee voorgoed opbergen stoort me!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.