Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN bezorgd over wetsvoorstel winstuitkering

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraars Nederland is bezorgd over de mogelijk nadelige gevolgen van het wetsvoorstel voor een verbod op winstuitkering.
geldstapel.poppetje.jpg
Foto: fotolia

Teveel haast leidt volgens ZN tot onzorgvuldigheid met alle consequenties van dien.  

Geen winstoogmerk
Zorgverzekeraars hebben geen winstoogmerk. Volgens ZN is er geen enkele reden of noodzaak om dat te veranderen. Bijna alle zorgverzekeraars zijn onderdeel van een onderlinge waarborgmaatschappij of coöperatie zonder winstoogmerk. In deze rechtsvorm is de leden- of verzekerdenraad het hoogste orgaan. Het wijzigen van de statuten of rechtsvorm vereist dat de leden- of verzekerdenraad met gekwalificeerde meerderheid instemt met de wijziging van de statuten of rechtsvorm.

DNB
Daarnaast moet De Nederlandsche Bank als toezichthouder toestemming geven aan de zorgverzekeraar om haar rechtsvorm aan te passen. ZN: ‘Anders dan de initiatiefnemers stellen, kan de zorgverzekeraar dus niet met een pennenstreek haar rechtsvorm aanpassen en daarmee winstbeogend worden.’

Nadeel van winstuitkering
Bovendien zou een winstoogmerk tot een fors financieel en concurrentieel nadeel kunnen leiden, zegt ZN. Een zorgverzekeraar met winstoogmerk wordt immers verplicht vennootschapsbelasting af te dragen, in tegenstelling tot de zorgverzekeraar zonder winstoogmerk. ZN vindt dat de initiatiefnemers een verkeerde voorstelling van zaken geven: ‘Het zijn bij uitstek de zorgverzekeraars die nog nooit winst aan derden hebben uitgekeerd en het handelen zonder winstoogmerk in hun hele organisatie hebben verankerd. Dit in tegenstelling tot veel andere actoren binnen de gezondheidszorg.’

Risico’s
Volgens ZN bestaat er grote onduidelijkheid over de effecten van een verbod op winstuitkering, bijvoorbeeld als het gaat om premieteruggave aan verzekerden en kapitaalverplaatsing binnen concerns om verliezen op te vangen. Vooral kleine zorgverzekeraars kunnen hiervan de dupe worden. Als verliezen niet via het concern mogen worden gecompenseerd, is de enige optie om de premie te verhogen.  

Toets
Zn vindt het zorgelijk dat de initiatiefnemers geen rekening houden met het advies van de Raad van State om het wetsvoorstel te heroverwegen. ‘De initiatiefnemers hebben niet aan zorgverzekeraars noch aan andere experts gevraagd om de consequenties van het wetsvoorstel in kaart te brengen.’ ZN dringt er bij de Tweede Kamer op aan om relevante toezichthouders, zoals De Nederlandsche Bank en de Nederlandse Zorgautoriteit, een toets uit te laten voeren op de effecten van het wetsvoorstel.

Tweede Kamer
Het initiatiefwetsvoorstel winsuitkering is gisteren in de Tweede Kamer behandeld. Er tekent zich een meerderheid af voor het voorstel van een verbod op winstuitkering van PvdA, SP en CDA. PVV, GroenLinks en ChristenUnie zijn voor, de VVD is tegen. Morgen gaat het debat verder.

Juridisch niet haalbaar’
Advocaat Klaas Meersma betoogde gisteren bij Zorgvisie dat het wetsvoorstel waarschijnlijk juridisch niet haalbaar is. ‘De verdragsrechtelijke bescherming van het eigendomsrecht verhindert dat de overheid zich zonder volledige financiële compensatie op deze wijze inlaat met eigendom van burgers en bedrijven. Het wetsvoorstel zal bij eerste rechterlijke toetsing sneuvelen.’ 

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.