Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

ZN: geen nieuwe bedden in ggz

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Ggz-instellingen kunnen hun capaciteit aan bedden niet uitbreiden. Zorgverzekeraars gaan daar bij de inkoop op letten. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
ZN: geen nieuwe bedden in ggz

In maart gaf minister Edith Schippers van VWS al aan dat ze het aantal bedden in de ggz wil verminderen. Nederland scoort in vergelijking met andere Europese landen hoog qua aantal ggz-bedden. Alleen in Duitsland zijn er meer mensen in psychiatrische ziekenhuizen opgenomen. Schippers wil dat er meer patiënten in hun eigen woonomgeving worden geholpen. Dat is beter voor hen en het is nog goedkoper ook.

Beddenreductie ggz

Zorgverzekeraars gaan nu handen en voeten geven aan dat beleid. Vanaf 2011 willen zorgverzekeraars in hun contractering maximaal de nullijn hanteren. Uitbreiding van intramurale capaciteitsuitbreiding is niet langer aan de orde. Nieuwe bedden, bijvoorbeeld als gevolg van nieuwbouw, zijn dan alleen mogelijk als er minimaal evenveel bedden op een andere locatie verdwijnen. Er zijn instellingen waar de nullijn nu al wordt gehanteerd of waar in 2011 het aantal bedden al wordt gereduceerd, aldus ZN.

Perverse prikkel

De financiering van de ggz vormt een belemmering voor beddenreductie. Bedden vormen voor zorginstellingen een bron van inkomsten. ZN-directeur Pieter Hasekamp zou graag zien dat de ggz afscheid neemt van de budgetfinanciering en overgaat op prestatiebekostiging: “Elk bed levert geld op voor een instelling. Wij zien liever dat zorgverzekeraars kunnen betalen voor geleverde zorg. Wij blijven daarom voorstander van de invoering van prestatiebekostiging in de ggz, in plaats van de huidige budgetsystematiek.” Naar verluidt is het ministerie terughoudend met het loslaten van de budgettering, omdat men vreest dat meer marktwerking tot overschrijdingen leidt. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer

Beddenreductie is doelmatiger, niet per se goedkoper

Schippers zet in op beddenreductie

2 REACTIES

  1. Dat is makkelijk gezegt dan gedaan geen bedden erbij hallo waar zijn wij mee bezig door de hoge druk in deze maatschappij kan niet iedereen er tegen ken er genoeg die extra hulp nodig hebben.en ach ja peter de wit er meot eesrt wat gebueren en dan ja dan weten zij nog niet om te gaan met deze mensen het is triest en zeer triest ja jij hebt helemaal gelijk

  2. Lees alle reacties
  3. Perverse prikkels? probeer maar eens iemand opgenomen te krijgen wegens een depressie met suicidaliteit, psychose of verwardheid. Dan wordt je vaak ‘gastgeplaatst’ dwz ergens ver buiten je woongebied, totdat in je eigen regio plaats is. Dat is mijn ervaring van 1980 tot heden. Dus dan maar stijf onder de pillen totdat er wel plaats is of de crisis over is en de familie maar laten zorgen…… En dan hebben we het nog niet over de psychotische zwervers die er ‘zelf voor kiezen’ cq op de straat worden geschopt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.