Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN inventariseert 8,5 miljoen aan fraude

ZEIST – In 2005 kwamen twee keer zoveel gevallen van fraude aan het licht als in in vergelijking met 2004. De zorgverzekeraars spoorden vorig jaar 8,5 miljoen euro aan fraude op. Dit zegt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aan de hand van een jaarlijkse inventarisatie.

De fraude heeft betrekking op 1086 gevallen, waarbij voor gemiddelde 7867 euro wordt gefraudeerd. De toenamen van het aantal fraudegevallen schrijft ZN toe aan de verhoogde inspanningen om fraude te achterhalen. “Maar wat boven water komt is niet meer dan het topje van de ijsberg”, laat een woordvoerder weten. Volgens ZN blijkt uit samenwerking met zorgkoepels uit andere landen dat in Europa naar schatting tussen de dertig en honderd miljard euro per jaar verloren gaat aan fraude en corruptie.

Cijfers toevoegen

Volgens ZN komt fraude in de zorg zowel bij verzekerden als bij zorgaanbieders voor. Voorbeelden zijn het verhogen van nota’s door cijfers toe te voegen, de datum van de nota veranderen zodat de verzekerde beter uitkomt met zijn eigen risico, andere behandelingen declareren dan die hebben plaatsgevonden en geld van het persoonsgebonden budget in eigen zak steken.

Premie

Volgens ZN moeten verzekerden bewust worden gemaakt dat elke teveel gedeclareerde euro bijdraagt aan de prijs van de zorgverzekering, de premie. Verder moet de politiek rekening houden met de fraudegevoeligheid van nieuwe declaratieregels. Bovendien kunnen zorgaanbieders bijdragen door geen rekeningen in te dienen die onjuist zijn. Signalen van fraude zouden bij zorgverzekeraars moeten worden gemeld. (ANP)

Lees ook:

Zorgautoriteit onderzoekt zorgdeclaraties

Achmea: Thuiszorg drukt miljoenen achterover

Orde van specialisten: fraude ondenkbaar

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.