Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

ZN legt bom onder ziekenhuisdeal

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ondermijnt het ziekenhuisakkoord met de aankondiging om volgend jaar geen volumegroei toe te staan. Dat zegt de NVZ in reactie op de brief die ZN vorige week aan de ziekenhuizen heeft gestuurd.
ZN legt bom onder ziekenhuisdeal

Voorzitter Hans Wiegel van ZN waarschuwt in de brief dat de volumegroei in 2012 niet 2,5 procent zal zijn, zoals verzekeraars, ziekenhuizen en de minister van VWS begin juli hebben afgesproken. De groei zal volgend jaar eerder op nul of zelfs negatief uitkomen. Dat komt door de aftrek van overschrijdingen uit het verleden en de nog te verwachten overschrijding in 2011, aldus ZN.

NVZ is ontstemd

De NVZ is zeer ontstemd over de brief. “Het druist in tegen de geest van het akkoord”, zegt NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst. “De afspraak is dat we bij overschrijdingen eerst samen kijken wat de oorzaken zijn. Vervolgens bekijken we in gezamenlijk overleg hoe we de overschrijdingen adresseren.”

Vertrouwen krijgt een deuk

Het vertrouwen van ziekenhuisdirecteuren in verzekeraars heeft een dreun gekregen, blijkt uit een belronde van Zorgvisie. Wander Blaauw, voorzitter raad van bestuur MC Leeuwarden: “Ik dacht dat we een deal hadden met verzekeraars voor een reële groeiruimte van 2,5 procent. Ik zeg niet dat verzekeraars met hun brief het akkoord opbreken, maar eigenlijk doen ze dat natuurlijk wel.”

Kartel?

Hans Feenstra, voorzitter raad van bestuur van het Martini Ziekenhuis, vraagt zich af hoe het gezamenlijke optreden van de verzekeraars zich verhoudt tot de Mededingingswet. “Mogen zij als oligarchie samen afspreken de nullijn te hanteren?”

Recept voor wachtlijsten

Verder waarschuwen directeuren voor het ontstaan van wachtlijsten als verzekeraars in 2012 echt geen groei toestaan. Blaauw: “Eigenlijk willen verzekeraars dat ziekenhuizen wel patiënten gaan behandelen, maar dat zij niet gaan betalen. Dat gaat niet werken. Dan ontstaan er wachtlijsten.”

Onnodige zorg terugdringen

Minister Edith Schippers van VWS stelt in een interview dat vorige week in Zorgvisie magazine is verschenen dat zorgverzekeraars voor de makkelijkste weg kiezen als zij minder zorg gaan inkopen om de risico’s voor zichzelf te verkleinen. Dat is niet wat zij van hen verwacht. “Verzekeraars moeten zinnig en zuinig inkopen. Ze moeten onnodige zorg terugdringen en erop letten dat ziekenhuizen niet meer doen dan nodig.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Neem een abonnement

Lees de uitgebreide reacties in de papieren nieuwsbrief. Word nu abonnee van Zorgvisie.

Lees ook:

Akkoord over inperking ziekenhuiszorg

Verzekeraars bijna akkoord met convenant

10 REACTIES

 1. @van der Tang: toch wel jammer dat de verzekeraars als “beheerders” van de pot wel zorg blijven inkopen, maar achteraf blijkt er overschreden te zijn. Organiseer je zaakjes dan eens een beetje zodat er minder ingekocht wordt! Dan wordt er nl ook niet overschreden. De ziekenhuizen en specialisten hebben dat overzicht niet. De verzekeraars met hun machtspositie wel, alleen kwijten die zich van hun taak

 2. Lees alle reacties
 3. @Maarten. Volgens het hoofdlijnenakkoord wordt er eind augustus een scan gedaan over de ontwikkeling van het zorgvolume 2011. De afspraak is dat partijen de uitkomst daarvan voor 1 september samen bespreken. Niet om eenzijdig in de media de nullijn af te kondigen. Dat roept vraagtekens op. Over welke cijfers beschikt ZN? ZN geeft niet thuis op verzoeken van Zorgvisie om opheldering. Het is radiostilte. Dan krijg je helaas maar één kant van het verhaal.

 4. Ik ben benieuwd wat Bart Kiers/Zorgvisie vindt van de kritiek dat Zorgvisie hier nieuws probeert te maken door een conflict te melken terwijl Bart Kiers/Zorgvisie zelf weet dat ZN zich gewoon aan de afspraken houdt, en dat de NVZ nu probeert om het akkoord op te blazen. Persoonlijk vind ik de aantijging vrij heftig en verwacht ik dat Bart Kiers/Zorgvisie niet uit is op gemakkelijk scoren ten koste van het maatschappelijk belang dat met het akkoord lijkt te worden gediend.

 5. @Bill.
  inderdaad . Afspraak =Afspraak. En dat is nou precies wat de verzekeraars doen door invulling te geven aan het afgesproken akkoord. Dat gaat namelijk uit van een 2,5% groei ten opzichte van het Budgetair Kader Zorg van VWS, en die groei is allang overschreden en dus verdwenen. Als ziekenhuizen gewoon voor 2012 afspraken kunnen maken zoals ze gewend zijn schieten ze zichzelf in de voet, want dan komt de minister na afloop van het jaar tot de conclusie dat er een overschrijding is van het BKZ en kunnen de ziekenhuizen alsnog terugbetalen. Door de tering naar de nering te zetten voorkom je problemen achteraf.

 6. Lekker weer dit. Iedereen wordt geacht zich aan gemaakte afspraken te houden. Behalve kennelijk de overheid en verzekeraars. Deden ze dit eerder al bij de tarieven voor de specialisten (zie 2009 en 2010) door achteraf de afgesproken tarieven te verlagen, nu doen ze dit nog ‘ns dunnetjes over bij de ziekenhuizen.
  Afspraak = afspraak ! Houd je eraan.

 7. Dit zijn nu zaken van de vrije markt, vrije onderhandelingen en accoorden die mogelijk niet goed doordacht zijn. Pech dus voor de heren directeuren die hebben zitten slapen? Tja die dure managers zijn dus een deel van hun geld blijkbaar niet waard maar dat weten we al lang. De enigen die beloften mogen breken zijn politici en hun adepten zoals de NZA die het dan braaf uitvoeren.

 8. laat de partijen die het akkoord gesloten hebben de cijfers actualiseren, het probleem in de ziekenhuiszorg is dat er alleen adequate cijfers over 2009 beschikbaar zijn. Dit probleem speelt ook bij de verdeling van honoraria. De optelsommetjes van 2010 en 2011 zorgen weer voor overschrijding. Weg groeiruimte van 2,5% in 2012.

 9. Ok, dus NVZ probeert de zwarte piet bij ZN neer te leggen terwijl NVZ waarschijnlijk zelf probeert om het ziekenhuisakkoord buiten werking te stellen. Voor zover ik kan oordelen handelt ZN binnen het akkoord en koppelt ZN daar de eerder gemaakte afspraak aan om overschrijdingen te compenseren in opvolgende contracten. Dit lijkt dus een PR spel te worden en zolang de pers (Zorgvisie bijvoorbeeld) bereid is om de NVZ standpunten kritiekloos over te nemen maakt NVZ kans om goed uit de strijd te komen. De neutrale lezer kan enkel hopen dat de pers nu met NVZ mee gaat om later alle ruimte te geven aan ZN om zo sappig nieuws te creeeren. Twee vechtende belangenbehartigers is natuurlijk een fantastische bron van nieuws.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.