Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ZN moet zich jaarlijks verantwoorden

Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) moet zich jaarlijks verantwoorden over het handelen van haar leden. Er is brede Kamersteun voor een motie hierover van PvdA-parlementariër Lea Bouwmeester. De motie kwam voort uit de begrotingsbehandelingen van VWS in de Kamer deze week.
ZN moet zich jaarlijks verantwoorden
Foto: ANP - Bart Maat

De minister moet zorgen dat verzekeraars handelen naar de code ‘Goed Zorgverzekeraarschap’. Hierover moet ZN ieder jaar verantwoording afleggen. Een motie van deze strekking heeft de volle steun van de Kamer gekregen tijdens de begrotingsbehandeling van VWS deze week.

Debat

Verzekeraars kregen het tijdens de begrotingsbesprekingen van VWS fors te verduren. Ze hebben een legitimiteitsprobleem en er is bovendien veel te weinig tegenmacht georganiseerd tegenover hen. ‘Verzekeraars voeren hun publieke taak niet goed uit en kopen een aantal veel geroemde zorgvormen niet of nauwelijks in’, zegt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot tijdens haar eerste termijn. Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat zorgverzekeraars momenteel inkopen op prijs en niet op kwaliteit. Het kan toch niet zo zijn dat we de regie van het zorgstelsel overlaten aan een partij die kwaliteit klaarblijkelijk van ondergeschikt belang acht?’ De minister verdedigde gisteren tijdens het debat de positie van verzekeraars.

1 REACTIE

  1. De Koepel ZN kan de onderliggende ZN-leden niet binden. Ook zijn niet alle verzekeraars zijn lid van ZN. De KNMP heeft dat door schade en schande aan den lijve ondervonden en is daar door de Rechter op gewezen.
    De PvdA laat zich weer eens van haar klassieke kant kennen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.