Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN: Thuiszorg smeert bewust dure hulp aan

AMSTERDAM - De kosten voor de AWBZ vallen een stuk hoger uit dan geraamd, omdat thuiszorginstellingen bewust hun cliënten prijzige vormen van zorg aansmeren om marktaandeel te behouden. Dit stelt Jan Coolen, coördinator AWBZ-zorg bij koepel Zorgverzekeraars Nederland in dagblad Trouw.
ZN: Thuiszorg smeert bewust dure hulp aan

“Ze suggereren hun cliënten dan om, naast eenvoudige huishoudelijke hulp, ook ondersteunende begeleiding aan te vragen. Dat kost veertig euro per uur en de cliënt hoeft geen eigen bijdrage te betalen”, aldus Coolen. Trouw vergelijkt de kosten met de 15 tot 25 euro die een schoonmaakhulp per uur ontvangt.

Verdrievoudiging

Coolen zegt in de krant de indruk te hebben dat de verkooptechnieken van de thuiszorginstellingen succes oogsten. Zo werd er in september vorig jaar nog gerekend dat 4,5 procent van alle thuiszorg zou bestaan uit de dure ondersteunende begeleiding. Dat percentage ligt in 2006 echter op ongeveer 12 procent, een verdrievoudiging van de AWBZ-kosten.

Aanvragen

De coördinator van Zorgverzekeraars Nederland vindt het bovendien opmerkelijk, dat meer dan de helft van de aanvragen voor thuiszorg van thuiszorginstellingen zelf komt en niet van de cliënt.

Centrum Indicatiestelling Zorg

Directeur Aad Koster van ActiZ, brancheorganisatie van de thuiszorg, erkent in de krant dat het percentage ondersteunende thuiszorg stijgt. Hij wijst echter naar Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). “Niet de klant of de thuiszorginstelling bepaalt welke zorg iemand krijgt, maar het Centrum Indicatiestelling Zorg”. Volgens Koster doet dit onafhankelijke indicatieorgaan zijn werk beter, zodat mensen precies de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Verhuizing naar gemeenten

Koster vermoedt ook dat de kosten van de AWBZ dit jaar hoger zullen uitpakken. Dat heeft zijns insziens te maken met de veranderingen in de huishoudelijke thuiszorg, die op 1 januari naar de gemeenten verhuist. “De tendens is daar toch: zo goedkoop mogelijk. Maar bij de huishoudelijke thuiszorg hoort ook vroege signalering, bijvoorbeeld van beginnende dementie als cliënten drie keer vergeten het gas uit te draaien. Als personeel wordt ingezet dat niet is getraind, belanden mensen eerder in verpleeg- of verzorgingshuis”, aldus Koster. (Trouw)

Lees ook

de reactie van Mariëlle Rompa van ActiZ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.