Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN voorziet wachtlijsten voor pgb

MAARSSEN - Zorgverzekeraars Nederland (ZN) voorziet wachtlijsten als gevolg van het instellen van een financieel plafond voor het persoonsgebonden budget (pgb). Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) stelde vorige week deze uitgavenstop in per 19 februari.

Als gevolg van de maatregel kunnen zorgkantoren geen nieuwe aanvragen voor pgb in behandeling nemen en zijn zij gedwongen om een wachtlijst aan te leggen. Volgens het CVZ komen er normaalgesproken 300 pgb-houders per week bij. Het college stelde de budgetstop in, omdat de subsidiepot voor 2007 grotendeels leeg lijkt te zijn.

Principe

ZN schrijft op haar site dat het instellen van een plafond voor het persoonsgebonden budget zich niet verhoudt met het principe van de AWBZ-verzekering. “De AWBZ-verzekerde betaalt premie en heeft daarmee recht op zorg in natura of via een PGB”, volgens brancheorganisatie. De organisatie gaat zich inzetten om het ingestelde budgetplafond op zo kort mogelijke termijn terug gedraaid te krijgen.

Meer dan verwacht

Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat de capaciteitsproblemen in de praktijk vaak blijken mee te vallen, doordat veel zieken en gehandicapten hun toegewezen budgetten niet opmaken. Er blijft dus meestal meer geld over dan verwacht. (ZorgVisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

Gemeenten betalen hulp nog niet uit

PGB moet WMO-verlies compenseren

PGB dient als sluiproute om AWBZ-plafond

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.