Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

ZN wil zorgfraude voor de tuchtrechter brengen

Zorgverzekeraars moeten fraude bij de tuchtrechter aanhangig kunnen maken. Dat staat in een brief die Zorgverzekeraars Nederland woensdag stuurde aan de Tweede Kamer.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
ZN wil zorgfraude voor de tuchtrechter brengen
Foto: Lex van Lieshout

Verzekeraars willen het aantal sanctiemogelijkheden vergroten, in geval van verdenking op fraude. De huidige wetgeving biedt volgens hen nog onvoldoende mogelijkheden tot aanpak van financieel onzorgvuldig handelen in de zorg.

Weigeren declaraties

Liefst zouden de zorgverzekeraars de declaraties van fraudeurs niet betalen. Op dit moment is het wettelijk gezien nog niet mogelijk de declaraties van frauderende zorgaanbieders te weigeren, zegt ZN. Ter voorkoming van fraude vindt de koepelorganisatie een screening van nieuwe zorgaanbieders en –instellingen van belang.

Medische informatie

De zorgverzekeraars zien hun kans schoon om weer eens te pleiten voor meer medisch inhoudelijke informatie op de declaraties. In bepaalde

4
25

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

  1. lijkt ook op een poging invloed op het tuchtrecht te verkrijgen, daar het tuchtrecht helemaal geen plaats voor het berechten van fraude, maar vakinhoudelijk laakbaar handelen is. Daarom zou het veel logischer zijn om declaratiefraude net als andere fraude te zien en ook als zodanig te vervolgen (niet in het tuchtrecht).
    Lijkt mij ook effectiever, want het tuchtrecht functioneerd zo mogelijk nog slechter dan zijn cifiele en strafrechtelijke evenknieen.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.