Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 582 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Tech

Zonder VIPP nog steeds geen data-uitwisseling

Het VIPP-programma voor de uitwisseling van medische gegevens is hard op weg een begrip te worden. Inmiddels zijn er al acht varianten. De NVZ evalueert de eerste VIPP-programma's voor ziekenhuizen.
Vastgoed

Flexibele concepten gezocht

Het tekort aan ouderenwoningen neemt de komende jaren toe. Er is een groeiende groep thuiswonende ouderen die zichzelf steeds slechter kan redden, maar nog te goed is voor het verpleeghuis. Onconventionele oplossingen zijn nodig om aan de vraag te voldoen.
Financiën

Wetsvoorstel bevordering zorgcontractering: kritiek en wantrouwen

Het kabinet wil het aantrekkelijker maken voor zorgaanbieders om een contract af te sluiten met zorgverzekeraars. Daarvoor is een wetsvoorstel in aantocht, waarin de vergoeding voor ongecontracteerde zorg in delen van de sector omlaag gaan. De Haagse plannen wakkeren een vuurtje aan bij partijen die vrezen voor ingrepen in de vrije artsenkeuze.
Ggz

Hausse aan mentale problemen voorkomen

De ggz had niet alleen zorgen tijdens de coronacrisis, de sector zag ook kansen. Zoals meer behandelingen ook online aanbieden en inzetten op preventie. Bestuurders Joep Verbugt van GGzE in Eindhoven en Marc Blom van de Haagse Parnassia Groep kijken terug en vooruit.
Verpleging en verzorging

Kunst: Vitamines voor de Geest

Creatieve opdrachten via de post inspireerden Utrechtse ouderen.

Het Wlz-inkoopkader leidt tot rechtszaken

VGN, ActiZ en de Nederlandse ggz vonden naar hun idee geen gehoor voor hun bezwaren over het nieuwe inkoopkader Wlz bij de zorgkantoren. De brancheorganisaties voelden zich genoodzaakt naar de rechter te stappen. De zaak dient op 10 september.
Gehandicaptenzorg

Reflectie op grandesse oblige

Grote instellingen worstelen met drie belangrijke dilemma's: hun bredere maatschappelijke missie, het kantelpunt voor schaalvoordelen, en grensvervaging tussen de verantwoordelijkheden van bestuur en directie. Dat blijkt uit onderzoek van Ilja Ezinga, programmamanager en plaatsvervangend regiodirecteur bij 's Heeren Loo. Samen met bestuurder Ernst Klunder reflecteert hij op deze dilemma's.

Tarief wijkverpleging: ‘Er moet 10 procent bij’

Grote regionale zorgaanbieders in de wijk-verpleging lijden elk jaar circa 5 procent verlies. Om te investeren in opleidingen, innovatie, hogere inkomens, betere arbeidsvoorwaarden en de juiste zorg op de juiste plek moeten verzekeraars de tarieven verhogen.

Marian Kaljouw: ‘Als je perspectief ontneemt, gaat niemand bewegen’

In een duurzaam zorgstelsel gaat kwaliteit boven kwantiteit, maatwerk boven one-size-fits-all en staat niet de professional of aanbieder centraal, maar de zorgvrager. Dus weg met productieprikkels en dokters in vrije vestiging. Eigenlijk zo logisch als wat, gelooft NZa-topvrouw Marian Kaljouw: ‘Tot puntje bij paaltje komt.’
Personeel

Het goede behouden

Ontwikkelingen in de zorg voltrekken zich doorgaans langzaam. Advies- en onderzoeksbureau FWG ziet nu, door de coronacrisis, verscheidene trends een hoge vlucht nemen. Een daarvan is de snelle mobilisatie van zorgmedewerkers.

Verfijn de zoekresultaten