Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zora de zorgrobot troost eenzame ouderen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Huize Elisabeth in Vught experimenteert met een zorgrobot. Ouderen zien haar als vriendin.
Zora de zorgrobot troost eenzame ouderen
Foto: Vughterstede

Zora is de eerste zorgrobot in Nederland. Ze is gemaakt in Belgie. Het EO-programma Dit is de Dag zond gisteren een reportage uit vanuit de huiskamers in Vught. Zora leidt daar ook de Bingo en de gymnastiekoefeningen.

Zorgrobot

Hoogleraar robotica Pieter Jonker van de TU Delft denkt dat dit de toekomst is en zegt tegen de EO-verslaggever: ‘Er zijn rond 2030 niet genoeg mensen die in de zorg werken. Een robot is een mooie manier om met ouderen te praten of te communiceren. Eigenlijk hebben we als samenleving geen keus, dus we moeten blij zijn dat er straks een robot is die op ouderen kan letten.’

Menselijke aandacht

Vierstroom-bestuurder Jeroen van den Oever vindt het niet zo’n goed idee om robots in te zetten als vervanging van intermenselijk contact. ‘Het is niet zo moeilijk om mensen met dementie voor de gek te houden. Uiteraard kan een robot functioneel zijn in de ondersteuning van zorgverleners. Maar zorg aan het lichaam of contact met mensen kan je niet vervangen door een elektrisch apparaat. Het mag nooit ten koste gaan van de menselijke aandacht.’

Filmpje

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.