Zorg geen vertrouwen in onderhandelingen Wmo

Het overgrote deel van de zorginstellingen verwacht niet dat zij de onderhandelingen met gemeenten over productie- en tariefafspraken voor 1 oktober afronden. Dat komt naar voren in de Financiële Zorgthermometer van HEAD, de vereniging van financiële deskundigen in de zorgsector.
Zorg geen vertrouwen in onderhandelingen Wmo
Foto: ANP Lex van Lieshout

De frustratie ontstaat doordat instellingen met veel verschillende gemeenten afspraken moeten maken. Zo moeten instellingen in de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg met maar liefst 12 (geclusterde) gemeenten afspraken maken, zo berekent de HEAD. Om die reden vrezen zorginstellingen dat de onderhandelingen niet volgens planning zullen verlopen. In de Wmo-plannen staat vermeld dat de contractering voor 1 oktober plaats moet vinden. In het onderzoek van de HEAD geeft slechts 20 procent van de organisaties aan dat zij verwachten deze deadline te halen.

Kortingen

Een ander opvallend resultaat is dat zorgorganisaties kortingen verwachten op zowel het aantal behandelingen als op de tarieven.

0
10

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.