Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg innoveert ‘in het wilde weg’

Veel zorgorganisaties gaan lukraak met vernieuwing aan de slag waardoor de effecten van innovaties niet of nauwelijks duidelijk worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Academische Werkplaats Ouderenzorg.
Zorg innoveert ‘in het wilde weg’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Het ontwikkelen, toepassen en evalueren van nieuwe werkwijzen of producten in de zorg kost veel geld en tijd. Zorgorganisaties die in dezelfde regio werken en soms ook samenwerken, weten niet altijd van elkaar met welke vernieuwingen ze bezig zijn. ‘Als organisaties hun kennis en ervaringen over innovaties meer met elkaar zouden delen, zou voorkomen kunnen worden dat iedereen tegen dezelfde problemen aanloopt en men overal het wiel opnieuw probeert uit te vinden’, zeggen de onderzoekers van de Academische Werkplaats Ouderenzorg (AWO) in Zuid-Limburg op vaktitel Zorg en Welzijn.

Limburgse vernieuwingen

In de AWO zitten zorgverleners, beleidsmakers, onderzoekers, studenten en ouderen die met elkaar ervaringen uitwisselen om de kwaliteit van leven en zorg voor ouderen te verbeteren. De Werkplaats deed onderzoek bij 26 zorgorganisaties in de regio bracht de innovaties in kaart. Dat leverde een lijst op van 253 vernieuwingen.

Jan Hamers

Die lijst gaat over bijvoorbeeld productvernieuwing en innovaties in werkprocessen. Zo werken sommige organisaties met speciale washandjes waarmee je kunt wassen zonder water, worden er tablets gebruikt om op afstand zorg te geven, of worden er vaste aanspreekpunten opgezet om de zorg efficiënter en klantvriendelijker te organiseren.

Uit de lange lijst met vernieuwingen in de regio blijkt volgens de hoogleraar Ouderenzorg Jan Hamers dat er een groot innovatiepotentieel is binnen de ouderenzorg. Maar zo’n overzicht van innovaties die mogelijk de zorg beter en makkelijker maken, ontbrak tot nu toe nog in de regio. Voor veel zorgorganisaties is het nog niet duidelijk wat het precieze effect van de vernieuwingen is, maar de lijst kan wel als basis dienen voor verder onderzoek, vinden de onderzoekers. Ook kan het een bron van inspiratie zijn voor mogelijke oplossingen.

Innovatie

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.