Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg kan half miljard besparen op inkoop

Mark van Dorresteijn
Zorginstellingen kunnen jaarlijks minstens 500 miljoen euro besparen als zij maximaal gebruik zouden maken van inkoopsamenwerking. Dat blijkt uit cijfers van Intrakoop, inkoopsamenwerkingsverband voor de zorg.
Frank Kaptein
Frank Kaptein

‘Zorginstellingen laten helaas nog veel geld liggen’, stelt Frank Kaptein, bestuurder van Intrakoop. ‘Vooral door versnippering van inkoopsamenwerking. Bij maximale samenwerking door onze leden en daardoor een bemiddelde omzet van 5 miljard euro, kunnen wij zorgen voor een kostenbesparing van minstens 500 miljoen per jaar.’ Van de 54 miljard aan totale uitgaven door Nederlandse zorginstellingen is een derde gerelateerd aan inkoop.

Druk op kwaliteit en kosten

Nog nooit was de druk op kwaliteit en kosten van de zorg volgens Intrakoop zo groot als nu. Mede door snelle technologische ontwikkelingen en specialisatie nemen de medische mogelijkheden en daarmee de vraag toe. Frank Kaptein: ‘Het is logisch dat de zorgsector meer dan ooit let op de kosten en doelmatigheid van de  zorg. Daarbij wordt op te kleine schaal naar de mogelijkheden en opbrengsten van inkoopsamenwerking gekeken. Er is sprake van versnippering. Op dit moment zijn in Nederland meer dan 40 inkoopsamenwerkingsverbanden actief in de gezondheidszorg. In Nederland is in inkoop voor de zorg nog veel winst te behalen door ervaring, kennis en volume te bundelen.’

Inkoop kan professioneler

Eerder al signaleerde de toenmalige Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dat de inkoopfunctie professioneler kan. De NMa stelde op basis van de studie van Ecorys dat de inkoop van medische hulpmiddelen door ziekenhuizen nog altijd versnipperd en weinig transparant is. Ziekenhuizen laten daardoor inkoopvoordelen liggen. De NMa (de huidige Autoriteit Consument & Markt) adviseert ziekenhuizen meer samen te werken.

Vergelijking buitenland

In het buitenland is de zorgmarkt verder met inkopen via inkoopcombinaties of samenwerkingsverbanden. Zo koopt circa 80 procent in de Duitse zorgsector gezamenlijk in. Uit de sectorstudie van Ecorys in 2011 naar medische hulpmiddelen blijkt dat het prijsvoordeel in Duitsland soms kan oplopen tot 30 á 40 procent in vergelijking met de Nederlandse markt, zoals bijvoorbeeld voor heupen en pacemakers. ‘We kunnen veel leren van het buitenland’, stelt Kaptein. ‘Het begint met samenwerking in Nederland, maar uiteindelijk zullen we op internationaal niveau de krachten moeten bundelen om de zorg ook in de toekomst betaalbaar te houden. Op het Intrakoop jaarcongres zijn daartoe de eerste stappen gezet.’

Outsourcing

De zorg kan het niet langer alleen en besteedt diensten uit aan partners. In dit dossier leest u hoe dat verloopt.
Bekijk het dossier

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.