Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Zorg laat geld voor vernieuwing liggen

Mark van Dorresteijn
Het geld voor vernieuwende complexe zorg voor ouderen wordt nauwelijks gebruikt. In 2009 is de volledige 10 miljoen euro onbenut gebleven, dit jaar is pas één aanvraag gedaan.
Zorg laat geld voor vernieuwing liggen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft van 2009 tot en met 2011 jaarlijks 10 miljoen euro beschikbaar voor de beleidsregel Nationaal Programma Ouderenzorg. Zorgorganisaties kunnen daarmee zorg vergoed krijgen die zo vernieuwend is dat er nog geen declaratietitel voor bestaat.

Ze moeten daarbij een verklaring overleggen van ZonMw. Een maand geleden is de eerste aanvraag bij de NZa binnengekomen, meldde adjunct-directeur care Hanneke Sikkema op het congres Samen innoveren loont. “We zijn aan het kijken hoe dat komt. Het zou kunnen dat ZonMw heel zwaar toetst. Het is in elk geval zonde, want hier ligt geld.”

Carlijn van Aalst, secretaris van het Nationaal Programma Ouderenzorg bij ZonMw, zegt dat bij dit instituut slechts één aanvraag is gedaan en er drie onderweg zijn. “Wij hebben nog geen enkele aanvraag afgewezen.” ZonMw toetst of de aanvraag valt onder een project binnen het Nationaal Programma Ouderenzorg. Alleen die projecten komen in aanmerking. Van Aalst denkt dat het nog niet zo hard loopt met de aanvragen omdat de voorbereiding van zo’n project veel tijd kost. Na de start duurt het nog een tijdje voordat binnen het project echt nieuwe zorg geleverd wordt. Dat is het moment waarop de beleidsregel wordt aangevraagd. Binnen het Nationaal Programma Ouderenzorg lopen nu 36 projecten. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Blumenthal: ‘Ziekenhuiseten moet feestje worden voor ouderen

VUmc test nieuw zorgmodel kwetsbare ouderen

KNMG: Investeer in ouderenzorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Ik vind het schandelijk dat er geld beschikbaar is voor groepen ouderen en nieuwe initiatieven daarop, waar de drempels zo hoog liggen dat een kleine welzijns- zorg organisatie daar niet aan kan voldoen. Bij veel procedures van ZonMW en zorgverzekeraars wordt weinig rekening gehouden met een zeer beperkte tot geen speklaag van organisaties die door de bezuinigingen AWBZ en de overgang naar maatschappelijke dienstverlening te maken hebben met zeer schrijnende situaties. Ik noem een aantal voorbeelden waar onze werkers in de praktijk mee geconfronteerd worden: doden in huis aantreffen, voorkomen dat mensen vanuit sociaal isolement en verlies van zingeving zelfmoord plegen, ouderen die uitgebuit en misbruikt worden door familieleden of binnengehaalde derden etc… Daarmag weleens aandacht voor komen. Gieten we dit in een nieuw project of heeft elke ouder recht op een betrouwbare intermediair, waar hij zelf niet meer het geheel kan bolwerken. Dit kan een familielid zijn, maar in grote steden zoals Rotterdam, is deze intermediair (casemanager) vaak een professionele hulpverlener. Helaas het ouderenwerk heeft een capaciteit in het centrum van Rotterdam van 3 FTE en bedienen daarmee 900 cliënten. Ik vind dit niet acceptabel! Hoe vernieuwend kun je zijn om deze feiten naar een acceptabele inzet naar cliënten met behoeften te vertalen?
    Groet
    Belinda

  2. Lees alle reacties
  3. Innovatie is simpel weg de zorgverlener, dus niet de administratie en/of management faciliteren.Dus de mensen, die door de patiënt beoordeeld worden. Innovatie van een geheel andere orde, maar ook belangrijk is het realiseren van efficiëntie resultaten, die de kosten drukken.Voor dat laatste geldt dus management en administratie terugdringen zonder de zorgverlener te belasten !!

  4. Geheel eens met Herman Weggen! Het idee dat er altijd vernieuwing alleen wordt beloond is een rare gedachtegang. Laat er een structuele geldstroom komen op de plaatsen waar het hoort; nl aan het bed!
    Kennelijk is het zeer moeilijk om te begrijpen dat je eerst de basis op orde moet hebben voor je verder wilt innoveren. Wat dat betreft hebben wij nog een lange moeizame weg te gaan…

  5. We worden helemaal moe van alle organisaties die denken dat ze er goed aan doen om projectgeld beschikbaar te stellen voor zorgvernieuwing. Geld dat je vervolgens niet structureel krijgt, ook niet als een project geslaagd is. Het zou veel meer rust geven om zorgvragers een indicatie te geven die overeen komt met hun zorgvraag. Dat zou de druk op zorgverleners enorm doen afnemen en hoeft dhr. van Boxtel zich ook niet meer druk te maken over mensen die het zorgvak willen verlaten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.