Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorg moet mvo-beleid waarmaken

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraars en banken zullen naar verwachting eisen gaan stellen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). De Friesland Zorgverzekeraar zegt zorginstellingen gunstiger inkoopcontracten aan te bieden naarmate zij meer aan mvo doen en de Rabobank zal mvo-beleid mee laten wegen bij de verstrekking van kredieten.
Zorg moet mvo-beleid waarmaken

Directeur gezondheidszorg Rabobank Nederland, Michel Van Schaik: “Een ziekenhuis kan niet meer zeggen: ‘wij zijn al maatschappelijk want we zijn een ziekenhuis’.”

Manifest

Vorige maand tekenden twintig zorgbestuurders een manifest waarin zij instellingen oproepen snel werk te maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zij zien inspirerend leiderschap, zelfmanagement van patiënten en medewerkers, samenwerken in de keten en transparantie als voorbeelden waarmee de instellingen ‘nieuw elan’ kunnen brengen in de zorg. Mvo is een ‘containerbegrip’ dat is toe te passen op verschillende onderdelen van de bedrijfsvoering: milieuaspecten bij grote bouwprojecten, uitstoot van schadelijke stoffen, personeelsmanagement.

Mvo amper op zorgagenda

Van Schaik: “Je zou verwachten dat ziekenhuizen zich willen profileren als maatschappelijk verantwoord ondernemer. Maar in de praktijk merken we daar nog niet veel van.” Uit recent onderzoek bleek dat slechts vier procent van de zorginstellingen mvo op de beleidsagenda heeft staan. “Dat kan ik niet marktconform noemen.” Van Schaik vindt het teleurstellend dat juist zorginstellingen nog bijna niets doen aan duurzaam personeelsmanagement, terwijl personeel toch een kritische succesfactor is. Hij zegt in businesscases soms onderdelen van mvo tegen te komen, maar dit drijft nog te veel op individuen, vindt hij: “Mvo wordt niet sectorbreed gedragen.” Daarom is er volgens hem een groep voortrekkers nodig.

Criteria

Het is de bedoeling om in samenspraak daarmee criteria op te stellen voor mvo waar alle zorginstellingen aan moeten voldoen. “Die criteria willen wij gebruiken bij de kredietrisicobeoordeling”, zegt Van Schaik: “Waarschijnlijk hebben zorginstellingen die aan mvo doen een lager risicoprofiel. Zij komen dan in aanmerking voor minder dure leningen.” Van Schaik bevestigt dat de Rabobank op termijn financiering kan weigeren aan zorginstellingen die niet voldoen aan criteria voor mvo. In andere sectoren is dat al het geval. Maar voorlopig moet het manifest worden gezien als ‘wake-upcall’. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.