Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg weer te laat met jaarverslag

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Eind vorige week hadden 644 zorginstellingen hun jaarverslag 2015 nog niet gedeponeerd. Dit had voor 28 juli binnen moeten zijn. In totaal zijn 2691 zorginstellingen verplicht een jaarverslag te deponeren bij de overheid.
contract.pen.stockxchng.jpeg
stockxchng

Dat schrijft het FD die cijfers heeft opgevraagd bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Na 28 juli zijn er nog acht jaarverslagen bijgekomen

Ggz
In de ggz-sector hebben 118 instellingen nog geen jaarverslag ingediend. De ggz heeft in mei uitstel gekregen tot 1 december. Banken hebben al laten weten de druk te zullen  opvoeren. De Rabobank en andere banken gaan zich kritischer opstellen bij het verschaffen van werkkapitaal. Directeur gezondheidszorg van Rabobank Nederland, Michel van Schaik zei twee maanden geleden tegen Zorgvisie : ‘We weten dat instellingen daar huiverig voor zijn, maar wij willen dat ze bij hun afnemers aandringen op tijdige betaling’.

Zorginkoop
Hij wijst ook op de verantwoordelijkheid van gemeenten en zorgverzekeraars: ‘Inkopende partijen moeten sneller hun rekeningen betalen en meerjarencontracten afsluiten.’ De onrust bij de banken wordt verergerd doordat af en toe ggz-instellingen failliet gaan, zoals bijvoorbeeld Victas. In de sector blijft het ook onrustig: volgend jaar wil minister de ggz volledig risicodragend maken. 

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.