Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgaanbieders eisen herziening van ontslagbeleid

Brancheorganisaties Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland heeft samen met ActiZ in een brief aan de ministeries SZW en VWS gevraagd om de stringente toepassing van het ontslagbeleid terug te draaien. Het nieuwe ontslagbeleid hindert volgens zorgaanbieders hen bij het onder controle brengen van de bedrijfsvoering, met onduidelijkheid en onzekerheid tot gevolg.
Zorgaanbieders eisen herziening van ontslagbeleid

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft recent haar beleid rond collectieve ontslagen aangescherpt. Wanneer een zorgorganisatie tijdens een aanbestedingsprocedure een collectieve ontslagaanvraag indient, zal het UWV de aanvraag weigeren. Volgens SZW is er dan geen zekerheid dat er daadwerkelijk banen structureel verloren gaan. De ontslagaanvraag wordt pas in behandeling genomen nadat een aanbestedingsprocedure is afgerond en een contract is afgesloten.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Ontslagvergunningen

De VGN en ActiZ zijn van mening dat het mogelijk moet zijn en blijven dat het UWV ontslagvergunningen verstrekt aan zorgorganisaties, die deelnemen aan een aanbestedingsprocedure. ‘Hierbij denken wij bijvoorbeeld aan een ontslagaanvraag voortvloeiend uit een reorganisatie van staf en/of ondersteunende diensten om kostenefficiënter en flexibeler te kunnen werken. Een dergelijke reorganisatie staat geheel los van de mogelijke uitkomst van één of meer aanbestedingsprocedures. Wel zal het structurele verlies aan arbeidsplaatsen altijd goed moeten worden onderbouwd. Het UWV zal elke ontslagaanvraag apart beoordelen.’ Lees de brief hieronder.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. VGN en Actiz zetten met deze eis de zaken op hun kop. zorgaanbieders wilden onder het relatief veilige overheidsregime graag als ondernemer kunnen optreden. de overheid is haar meer dan voldoende in die wens tegemoet gekomen. dat zij daarvoor ook andere – lees financiële – redenen had en heeft, verandert daar niets aan.
    overigens is er voor een deel van de problemen wel een oplossing: vasthouden aan het principe dat bij overgang van onderneming – en daarvan is bij de verandering van het zorgstelsel duidelijk sprake – ook het personeel overgaat.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.