Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorgaanbieders klaar met automatisch indiceren

Zorgkoepels ActiZ en Vereniging Gehandiaptenzorg Nederland (VGN) zijn geen voorstander meer van het automatisch indienen van nieuwe zorgindicaties. De zorgaanbieders willen af van de beschuldigingen van upcoding en gesjoemel die in het debat over automatisch indiceren vaak geuit worden.
Zorgaanbieders klaar met automatisch indiceren

‘Het zijn de debatten over upcoding, verspilling in de zorg, onterechte betalingen, en gesjoemel en fraude met AWBZ gelden die de publieke opinie en mijn agenda op dit moment overheersen’, schrijft ActiZ-directeur Aad Koster. Hij legt op de site van ActiZ uit waarom aanbieders terug willen naar een systeem waarbij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) alle indicaties van te voren controleert en goedkeurt in plaats van het huidige systeem waarbij indicaties slechts afchteraf steeksproefgewijs door het CIZ worden gecontroleert. 

 

F-woord

‘Vorige week zaten wij als gezamenlijke branches met het CIZ om de tafel om met hen verder te spreken over het onderzoek dat zij hebben uitgevoerd naar upcoding. Een thema dat vast en zeker een plek krijgt in het debat dat de Tweede Kamer deze week met de staatssecretaris over de AWBZ voert. Ook het CIZ verzekert ons dat van fraude geen sprake is. Nader onderzoek is nodig. Echter het F-woord is in de media al gevallen. En om alle vragen maar voor te zijn heeft ook de staatssecretaris als antwoord op deze onderzoeksresultaten alvast maar een aantal maatregelen aangekondigd. Meer en verdergaande controles, sancties in geval van afwijkingen en de dreiging van het terugvorderen van AWBZ gelden. Dat zijn de plannen waar zorgaanbieders in de care vanaf november mee te maken krijgen.’

 

Langs Driebergen

Naar aanleiding hiervan adviseren ActiZ en de VGN hun leden om weer ‘ouderwets’ te wachten op goedkeuring van het CIZ voor iedere indicatie. ‘Voor een indicatie weer eerst langs Driebergen, dat moet wellicht het advies zijn dat wij onze leden mee moeten gaan geven. Onnodige energielekken worden zo voorkomen. En we kunnen ons allemaal weer gaan richten op onze kerntaken. Het leveren van zorg en dienstverlening door aanbieders; het stellen van indicaties door het CIZ. Hoe langer ik hier hier over nadenk, des te beter vind ik dit idee.’

3 REACTIES

  1. het beleid dat de zorg vooral betaalbaar moet blijven voor de belastingbetaler die (nog) niet op die zorg is aangewezen, leidt op deze manier tot steeds meer bureaucratie en dus tot steeds meer kosten die middelen onttrekken aan de toch al zo kostbare zorg. en het zorgaanbod is al zo complex.
    het is natuurlijk betreurenswaardig dat sommige consumenten en zorgaanbieders de vrijheid die het liberalisme biedt, vooral gebruiken om hun eigen belang te dienen en meer zorgmiddelen naar zich toe (proberen te) trekken dan zij voor zorg echt nodig hebben. daar komt bij dat in veel gevallen de weg van de minste weerstand voor zowel zorgaanbieders en behandelaars als patiënten doorgaans zeker niet de goedkoopste en helaas vaak ook niet de meest effectieve is.
    de markt moet volgens het beleid de doorslag geven, maar aan een essentiële voorwaarde daarvoor wordt niet voldaan: niet alleen is de zorg vragende partij veelal veel minder goed geïnformeerd dan de zorgaanbieders, ook is hij van de zorg afhankelijk en dus niet vrij in zijn keuze. en in de uitvoering van het beleid, met name bij de afrekening van zorgtransacties, speelt de zorgvrager een ondergeschikte rol ten opzichte van de zorgaanbieders en de verzekeraars. vaak wordt hij zelfs helemaal niet bij de afrekening betrokken.

  2. Lees alle reacties
  3. ActiZ speelt hier een fraai spel. Door de verantwoordelijkheid voor indicering terug te geven aan de overheid voorkomt het een verdere stroom van negatieve publiciteit over upcoding en fraude.
    Diezelfde overheid heeft juist haar indicatiecapaciteit fors teruggebracht en is daardoor niet in staat om de indicatiestelling op korte termijn zelf uit te voeren. De overheid is daardoor afhankelijk van de medewerking van de branche. ActiZ zal voor die medewerking ongetwijfeld een paar wensen op tafel leggen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.