Zorgakkoord levert inhoudelijk nog niets op’

De zorginhoudelijke afspraken van de bestuurlijke hoofdlijnenakkoorden curatieve zorg hebben vrijwel niets opgeleverd. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer. Als dat niet verandert, bestaat er een risico op het ontstaan van wachtlijsten.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
VendrikKees_ANP-1000_RobertVos17359767_450.jpg
Kees Vendrik

Beheersing van de zorguitgaven. Dat was het belangrijkste doel van de bestuurlijke hoofdlijnenakkoorden die minister Edith Schippers van VWS met de curatieve zorg heeft afgesloten. In 2011 sprak ze een beheerste groei af van 2,5 procent voor de jaren 2012-2014, in het tweede akkoord nog slechts 1 procent groei voor 2015-2017. Afgezien van 2012, toen de ziekenhuizen iets meer uitgaven dan afgesproken, zijn die doelstellingen ruimschoots gehaald. In de periode 2015-2017 is zelfs sprake van onderschrijding. Op basis van voorlopige cijfers is er in werkelijkheid wellicht slechts sprake van 0,1 of 0,2 procent groei, berekent de Algemene Rekenkamer in alweer

1
301

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Zolang ondoelmatige zorg(productie) gewoon betaald wordt door de zorgverzekeraars gaan we nooit iets bereiken. Ook erkent men niet dat budgetsturing op ziekenhuisvolumes leidt tot perverse stijging van de kostprijs per zorghandeling c.q. DOT. Wie wordt de game changer?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.