Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgautoriteit: 30 procent vrije prijzen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert de vrije prijzen in de ziekenhuiszorg uit te breiden met 10 procent tot 30 procent. Minister Klink van VWS wil tot 34 procent gaan.

In april wees de NZa nog een geringe uitbreiding van het B-segment af. Het ging toen om dbc’s voor oogheelunde en dermatologie. De NZa stelde als voorwaarde de invoering van een plan om de dbc’s te verbeteren. Klink heeft dat echter uitgesteld tot 2010. Daarop stelde de NZa dat de overheveling te veel administratieve lasten zou opleveren.

Dbc’s voor slechte doorbloeding

Op 20 mei verzocht Klink de NZa te bekijken of andere dbc’s wel over kunnen naar het B-segment. Nader onderzoek wijst uit dat er toch tien procent kan worden uitgebreid. Het gaat om de zorg bij slechte doorbloeding, zoals hartinfarcten en toch nog enkele dbc’s voor oogheelkunde en dermatologie.

Stabiliteit A-segment in gevaar

Verdere uitbreiding acht de NZa niet wenselijk. Dat zou de stabiliteit van het niet-vrije deel, het A-segment, in gevaar brengen. Ook zou dat een te groot risico vormen voor de continuïteit van zorg bij instellingen met een groot B-segment.

Klink wil verder

Klink wil verder gaan dan de NZa. Hij koerst aan op 34 procent vrije prijzen. In juli neemt hij een definitief besluit op basis van het huidige NZa-advies en een nieuw rapport publiceert de NZa een onderzoek naar de invloed van vrije prijzen op de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van zorg. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Maatstafconcurrentie uitstellen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.