Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgbemiddeling tegen betaling is niet toegestaan

Een zorgaanbieder mag patiënten niet tegen betaling sneller behandelen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeert dat na een onderzoek bij het Kennemer Gasthuis. Het betrokken bemiddelingsbureau QMS beraadt zich op stappen.

Een ziekenhuis mag geen vergoeding krijgen van een bemiddelingsbureau in ruil voor snelle behandeling van een patiënt. De NZa stelt dat een dergelijke regeling in strijd is met de Wet marktordening gezondheidszorg. De NZa startte begin dit jaar een onderzoek naar een casus in het Kennemer Gasthuis. Het Haarlemse ziekenhuis nam twee patiënten sneller in behandeling in ruil voor een vergoeding van maximaal negenhonderd euro per persoon. Dat ging via het bemiddelingsbureau QMS van zorgondernemer Pieter Bouws. “Deze uitspraak van de NZa betekent het einde van de pilot die wij bij het Kennemer Gasthuis draaiden”, zegt Bouws. Of de uitspraak ook het einde van QMS betekent, is nog niet zeker. “Wij beraden ons nog op de vraag of een beroep zin heeft. Anders kunnen we niet verder met QMS.” Het Kennemer Gasthuis stopt in ieder geval met zorgbemiddeling. Dat bevestigt bestuurslid Trienke Stellema. Volgens Stellema oordeelt het NZa ‘te eng’. “Wij vonden dit een stap op weg naar meer marktwerking. Maar de NZa redeneert dat door deze regeling de zorgkosten sluipenderwijs zouden stijgen.” (Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Voorkruipen bij Kennemer Gasthuis

‘Geen voorkruipzorg bij Kennemer Gasthuis’

Harry Luik: ‘Niet voorgekropen in Kennemer Gasthuis’

SP: Kennemer Gasthuis trekt patiënten voor

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.