Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgboerderijen leveren betere dementiezorg dan verpleeghuizen

Bert Bukman
Zorgboerderijen die zorg bieden voor mensen met dementie, vormen een waardevolle aanvulling op het bestaande spectrum van verpleeghuizen. Bewoners zijn actiever, hebben meer sociale contacten en komen vaker buiten dan in reguliere verpleeghuizen. Ook jongeren profiteren van het verblijf op een zorgboerderij.
Zorgboerderij
AdobeStock

Dit blijkt uit een verslag van het Programma Landbouw en Zorg van ZonMW. De onderzoekorganisatie heeft dit programma van 2011 tot 2017 uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Het aantal zorgboerderijen in Nederland wordt momenteel geschat op 1100 à 1200.  Uit de studies van het programma Landbouw en Zorg blijkt dat deze relatief nieuwe vorm van zorg een waardevolle, kwalitatief hoogwaardige voorziening kan zijn voor verschillende doelgroepen. Dit geldt zowel voor boerderijen die dagbesteding aanbieden als voor de boerderijen met 24-uurszorg.

Aaibaarheid

De zorgboerderijen hebben een grote professionaliseringsslag gemaakt, zo blijkt uit het verslag. De soms nog aanwezige beeldvorming dat zorgboerderijen hun succes vooral aan hun ‘aaibaarheid’ te danken hebben, kan met deze kennis
bestreden worden, aldus ZonMw.

Niet alleen bewoners met dementie hebben baat bij het verblijf op een zorgboerderij. Ook de ouders van jongeren met problemen die op een zorgboerderij worden opgenomen, rapporteren vooruitgang. Negentig procent van de ouders geeft aan dat hun kinderen gelukkiger zijn dan voor de opname.

Verscherpt toezicht

Ook uit eerder onderzoek werd duidelijk dat zorgboerderijen een waardevolle aanvulling vormen op het reguliere zorgaanbod. Niettemin worden er met enige regelmaat ook zorgboerderijen onder verscherpt toezicht gesteld. ‘Hoewel de inzet en goede wil aanwezig zijn, ontbreekt het aan voldoende kennis en kunde,’ schreef de Inspectie naar aanleiding van een van deze gevallen.

 

2 REACTIES

 1. Helemaal met dit artikel eens!
  Ik ben van een druk zorgcentrum naar een zorgboederij gegaan, en merk het verschil duidelijk!
  Zorgcentrums willen dit concept graag, maar kunnen dit niet waarmaken.
  personeelstekort, hoge werkdruk, te veel kosten.
  Bij een zorgboederij is er meer rust, meer tijd voor de bewoners, en ook gezonder werkend personeel.(veel minder stress)

 2. Lees alle reacties
 3. Heel nuttig dat is vastgesteld dat zorgboerderijen in alle diversiteit een goede aanvulling zijn op het bestaande zorglandschap.
  De titel boven het artikel vind ik echter tendentieus en niet gestaafd worden door de informatie in het artikel. Het is niet onwaarschijnlijk dat er grote verschillen bestaan in populatiekenmerken waaronder ernst van de dementie en aanwezigheid van uitdagend gedrag.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.