Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties27

Zorgcommissarissen ontevreden over vergoeding

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bijna de helft van de toezichthouders in de zorg vindt zijn of haar bezoldiging te laag. De gemiddelde jaarlijkse vergoeding ligt in de zorg op 8600 euro per jaar. Dat is ver onder het gemiddelde over alle sectoren, inclusief beursgenoteerde ondernemingen: dat komt uit op 15.000 euro.
Zorgcommissarissen ontevreden over vergoeding

Dit blijkt uit het Nationaal Commissarissen Onderzoek 2011, dat is uitgevoerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam en Nyenrode Business Universiteit. Het onderzoek vindt sinds 2007 elk jaar plaats.

Weinig verandering

Er blijkt maar weinig te veranderen in commissarissenland. De gemiddelde commissaris is nog steeds een man van bijna 60 jaar, met een universitaire economische of bedrijfskundige opleiding. Hij bezit drie commissariaten en is al tien jaar commissaris. Vrouwelijke commissarissen zijn jonger, minder lang commissaris en hebben minder commissariaten. Als een raad van commissarissen een nieuwe commissaris nodig heeft, zoekt men vooral binnen het eigen netwerk. Sinds 2007 zijn commissarissen iets minder tijd gaan besteden aan hun commissariaat, vorig jaar 13 uur per maand, en ze zijn iets minder tevreden met hun beloning.

Zelf tevreden

De commissarissen houden regelmatig een zelfevaluatie en zijn dan zelf zeer tevreden over hun eigen functioneren en dat van de raad als geheel. Het valt wel op dat er bij de zelfevaluaties zelden een extern deskundige is betrokken. Ook communiceren raden van commissarissen weinig met stakeholders en andere externe betrokken partijen.

Verbeterpunten

Hoogleraren Auke de Bos en Mijntje Lückerath-Rovers die het onderzoek leidden, hebben ook een aantal aanbevelingen opgesteld. Zij vinden dat raden van commissarissen zich minstens eens per drie jaar moeten laten begeleiden door een extern deskundige en vooral aandacht moeten besteden aan het functioneren van de raadsvoorzitter. Ook bestuurders, aandeelhouders en andere betrokkenen zouden bij de zelfevaluatie moeten worden betrokken. De zelfevaluaties moeten leiden tot concrete verbeterpunten.

Het aantal deelnemers aan het onderzoek is in 2011 gehalveerd: er deden 224 commissarissen mee, in 2010 nog 440. Een kwart van de respondenten vindt zijn zorgcommissariaat het meest aansprekende. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: Stock xchng

Lees ook:

Toezichthouders OLVG wel binnen salariscode NVTZ

De wijze doet nooit grote dingen (interview toezichthouder Henk Rengelink)/L>

Toezichthouders in de zorg: Laat uw vergaderstijl analyseren

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

27 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Beste Rob,
  Nederland telt miljoenen vrijwilligers waarvan het overgrote deel onbetaald en wat voor hun mede-mensen willen betekenen. Leden van de Raden van Toezicht hebben in hun hoofdfunctie het hele leven meer verdient dan de gemiddelde Nederlander.
  Ook van deze dames en heren mogen wij verwachten dat zij wat terugdoen voor de maatschappij. Het gaat er blijkbaar niet meer om dat het een eer voor je moet zijn om gevraagd te worden als lid van een Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen maar puur om het geld, normen en waarden!

 3. Laat ik voorop stellen dat ik niet klaag, maar 55 euro per uur is wat mij betreft niet teveel. Van die 55 euro gaat bij mij eerst BTW af dan is het nog 46 euro. Vervolgens gaat er 52% inkomstenbelasting vanaf en blijft er 22 euro over. Ik krijg wel reiskostenvergoeding van 19ct per kilometer, maar dat is minder dan de reiskosten. Voor mijn andere werkzaamheden verdien ik per uur wezenlijk meer. Maar nu naar die 26 uur per bijeenkomst. Mijn RvT komt 8x per jaar bij elkaar. Daarbovenop komt dan nog een lokatiebezoek, OR vergadering, speciale commissie vergadering, functioneringsgesprek bestuurder, etc. Kortom, ik denk dat RvT leden gemiddeld 10 x per jaar aanwezig zijn. Afgerond zouden ze dan 16 uur per bijeenkomst bezig zijn. Als een bijeenkomst 3 uur duurt, dan zijn ze 13 uur aan het voorbereiden. In mijn raad gebeurd dat niet en in de andere raden die ik ken gebeurd dat ook niet. 3 uur voorbereiding is ruim. Voeg daar nog een uur reistijd aan toe en de leden maken geen 156 uur maar 84 uur per jaar. Dan is de vergoeding per uur geen 55 euro, maar 102 euro per uur. Dan is de netto vergoeding 42 euro per uur. Dat is het salaris niveau van een topambtenaar/hoogleraar/wethouder middelgrote gemeente. Kortom de mensen die een gemiddelde RvT bevolken. Dat mag voor velen een hoge vergoeding zijn, maar als een RvT voor mensen met dit soort functies aantrekkelijk wil zijn, dan is dit een redelijke vergoeding.

 4. Adje, nu pak je de koe echt bij de hoorns!
  Ik haak daar nu op in en trek je eigen conclusie.
  In Nederland doneren 395.000 bloed- en plasmadonors gratis en vrijwillig hun bloed of plasma voor hun medemens.
  Wat blijkt uit het jaarverslag 2010 van Sanquin Bloedbank?
  In 2010 ontving Th. Buunen, voorzitter van de Raad van Bestuur (RvB) Bloedbank, € 258.000 excl. pensioenpremie en sociale lasten en H. de Wit, vice voorzitter RvB, € 226.000 excl. pensioenpremie en sociale lasten. Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat boze tot woedende bloed- en plasmadonors naar aanleiding van deze salarissen reageerden naar de media, Sanquin Bloedbank, politiek en op internetfora.
  De heren Buunen en de Wit misbruiken al jaren de intrinsieke motivatie en het idealisme van hun 395.000 vrijwillige donors, terwijl ze zelf van beide nobele zaken weinig lijken te bezitten. Hetzelfde geldt voor de voorzitter van de Raad van Toezicht, de heer J.H. Schraven. Hij ontvangt een jaarlijkse honorering van € 16.000 (excl. reis- en verblijfskosten) voor 4 vergaderingen in 2010, zoals uit het jaarverslag 2010 blijkt. Lang leve de graaicultuur in Nederland Minister!!

 5. Bijna 55 euro per uur? EEN SCHIJNTJE ?? Is dit in- of exclusief presentie- en reiskostenvergoedingen ??
  Wordt er maandelijks in- of exclusief bitterballen vergaderd?? Als deze vergoedingen te weinig zijn geldt : opzouten , oftewel : pleur op en maak plaats voor GEMOTIVEERDE , ECHTE ,toezichthouders.!!
  Ordinair, maar wel duidelijk!!.

 6. @ Jan C: stop maar met denken. Dat gaat niet goed komen blijkt uit jouw reactie. Simpel: er wordt geroepen dat toezichthouders (beter)moeten gaan besturen. Dus daaruit blijkt dat men niet weet wat een toezichthouder doet. En wat een bestuurder doet.En dus de discussie op verkeerde gronden voert.

 7. Beste zorgcommissarissen,
  Kom nou gewoon eens een dag meewerken op de werkvloer,waarvan u commissaris bent,liefst op een feestdag en ervaar wat de zorg medewerkers voor hun geld moeten doen.Kunt u 6 drie dubbelgehandicapte bewoners een dag alleen verzorgen?Klaag dan nog eens na zo een dag

 8. Als je nou eens je handjes laat wapperen dan ‘verdien’ je ook meer. De toegevoegde waarde van deze zogenaamde toezichthouders is mij toch enigzins ontgaan!! Dus hoe minder beloning hoe beter. Beloning moet je verdienen. En jullie hebben het niet verdient de afgelopen tientallen jaren!!

 9. Dit is pure flauwekul! En een oproep tot zelfverrijking! Als de toezichthouders eens goed zouden toezien en hun verantwoordelijkheid zouden nemen dan waren nu niet zo veel organisaties in de problemen. Daarnaast medewerkers in zorgorganisaties vinden, voor het werk dat ze moeten doen, hun bezoldiging ook niet toerijkend. Zelfverrijkende zakkenvullers die geen verantwoordelijkheid durven te nemen dat zijn de toezichthouders!

 10. Dit is pure flauwekul! En een oproep tot zelfverrijking! Als de toezichthouders eens goed zouden toezien en hun verantwoordelijkheid zouden nemen dan waren nu niet zo veel organisaties in de problemen. Daarnaast medewerkers in zorgorganisaties vinden, voor het werk dat ze moeten doen, hun bezoldiging ook niet toerijkend. Zelfverrijkende zakkenvullers die geen verantwoordelijkheid durven te nemen dat zijn de toezichthouders!

 11. ze houden regelmatig zelfevaluatie en zijn dan zeer tevreden met het eigen functioneren. Ja, dan vind ik ook dat je recht op meer en meer en meer hebt. Als men toch regelmatig aan zelfevaluatie doet, kan men de gemaakte uren misschien nader specificeren.

 12. Als je 60 jaar bent hoef je er niet meer van te leven. Indien wel, dan heb je het niet goed gedaan in je job. Moet je ook niet commissaris worden. Ben je het wel,dan past solidariteit met de werkers op de vloer,die er wel van moeten leven. Voorts wordt duidelijk dat commissarissen een nogal in zichzelf gekeerd ploegje mensen zijn. Dat moet anders:zie verbeterpunten.
  Bij alle negatieve indicaties in de berichtgeving boven moet niet onvermeld blijven dat er veel instellingen zijn waar het goed ging/gaat. Dus niet alles over één kam ajb!

 13. Bedankt toezichthouders. Als jullie beter je best hadden gedaan, hadden veel instellingen niet zo veel hoeven te bezuinigen of failliet hoeven te gaan. Je moet wel lef hebben om voor voor dit bedrsag maar 13 uur per maand te werken en de boel in de soep te laten lopen.

 14. Ik denk dat de meeste medewerkers hun bezoldiging ook te laag vinden. Het verschil is dat de commisarissen hun eigen bezoldiging vaststellen. Op zich is 55 euro per uur ook niet zoveel, maar ik snap niet waar die 13u vandaan komen. De meeste RvT’s komen 6 keer per jaar bij elkaar. Dan is 26u per bijeenkomst wel erg veel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.