Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgcorporatie vrij van vennootschapsbelasting 2011

Zorgcorporaties worden een jaar langer gevrijwaard van vennootschapsbelasting (Vsb). Dat heeft staatssecretaris van Financiën, Frans Weekers, gemeld tijdens de behandeling van het Belastingplan 2011 eind december in de Eerste Kamer.
Zorgcorporatie vrij van vennootschapsbelasting 2011

ActiZ en Aedes, vereniging van woningcorporaties, hebben samen met zorgcorporaties actief gelobbyd om de vennootschapsbelasting van de baan te krijgen. Lenard Markus, beleidsmedewerker van ActiZ, legt uit dat het uitstel te maken heeft met de ongelukkige regelgeving. “Het besluit sluit niet aan op de regelgeving die eind jaren vijftig is opgesteld. Weekers zelf vraagt zich ook af of het artikel nog voldoet aan de wensen van deze tijd.”

Investeringscapaciteit uitgehold

Bij invoering van de vennootschapsbelasting wordt het minder aantrekkelijk voor woningcorporaties om samen te werken met zorginstellingen. “Zorgaanbieders zullen veel meer op zichzelf aangewezen zijn voor de bouw en financiering van (intramurale) zorggebouwen”, stelt Markus. “Voor woningcorporaties is het bij de invoering van integrale tarieven (vanaf 2012) niet langer aantrekkelijk om te investeren in zorggebouwen omdat zij niet langer kostendekkend kunnen leveren. De gemaakte kosten kunnen door de winstbelasting nooit terugverdiend worden. De investeringscapaciteit wordt daarmee uitgehold.”

Uitstel of afstel

Weekers wees tijdens de behandeling op de relatie tussen het dossier scheiden wonen en zorg en het dossier belastingplicht van overheidsbedrijven. Hij wil 2011 gebruiken om duidelijk te krijgen hoe de scheiding tussen de zorgcomponent en de wooncomponent vorm krijgt. De fiscale regels zullen daarop aansluiten. ActiZ hoopt dat het uitstel uiteindelijk afstel wordt. “Het is niet verstandig om corporaties met overwegend zorgwoningen te belasten met vennootschapsbelasting. Als er minder woningen beschikbaar zijn voor ouderen, kan dat in combinatie met de vergrijzingsgolf problemen opleveren. Naast woningcorporaties worden trouwens ook heel veel (verzelfstandigde) vastgoedbedrijven van zorgorganisaties benadeeld.”

Afwijzing teruggedraaid

Vorig jaar nam de Belastingdienst een afwijzend besluit over de vrijstelling van enkele corporaties. Voor deze corporaties betekent de beslissing van Weekers dat ook zij vooralsnog tot en met 31 december 2011 geen Vsb hoeven te betalen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees meer:

Ouderenzorg verliest belastingvrijstelling

VWS loopt miljoenen mis door fout Belastingdienst

Belastingdienst lijkt als twee druppels water op de zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Geachte lezer,
    Een bedrijf,stichting of bv, is niet juist gefinancierd als er sprake is van een negatief werkkapitaal.
    Als men bedrijfsactiviteiten ontwikkelt dan is het nodig dat in het bedrijfsplan alle bedrijfsaspecten dus ook de belastingen op een evenwichtige wijze zijn verwerkt.
    Bij een negatief werkkapitaal is er niet voldoende eigen vermogen en vreemd vermogen lange termijn voor de financiering van de vaste activa.
    De banken zullen over het algemeen een solvabiliteitspercentage vragen van 30%.Solvabiliteit zegt iets over de verhouding van activa en passiva.
    Ik vraag me af of de zorgondernemers en beheerders van de zorgvastgoedstichtingen dit solvabiliteitspercentage wel in voldoende mate betrekken bij hun beleidsoverwegingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.