Dat zeggen Douwe Biesma (voorzitter raad van bestuur) en Dirk Schraven (lid raad van bestuur) van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein in een dubbelinterview met Zorgvisie. Schraven: ‘Het is nog lastig voor verzekeraars om kwaliteit een plek in het contracteerproces te geven. Achmea heeft twee vrijwel van elkaar gescheiden oorden als het gaat om kwaliteit en zorginkoop. We doen op zes onderdelen mee in hun programma kwaliteit van zorg. Daarin willen ze vooral stimuleren hoe ziekenhuizen leren om de zorg te verbeteren. Dat zijn trajecten van de lange adem. Goed meten van uitkomsten, kijken waar de variatie zit en die nader onderzoeken. Zo ontstaat er een lerend vermogen om de kwaliteit te verbeteren. Wij zouden graag zien dat dat gewaardeerd wordt in het inkoopproces.’
Transparantie niet afstraffen
De bestuurders van het grootste niet-academische ziekenhuis van Nederland maken zich zorgen dat transparantie over de uitkomsten van zorg te snel wordt gebruikt om ziekenhuizen af te straffen. ‘In Nederland hebben zorgverzekeraars snel de neiging om te zeggen “dan sluiten we dat ziekenhuis” of “dan kopen we daar niet meer in”‘, zegt Biesma. Ook vinden ze dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg transparantie te snel koppelt aan afstraffen en boetes uitdelen. ‘Niet handhaven klinkt een beetje soft, maar scherpte werkt contraproductief. Als er geen aandacht voor de nuance is in de interpretatie en het gevolg is een boete, dan gaat de deur op slot. Dan ben je je professionals kwijt’, aldus Biesma. Hij pleit voor het belonen van verbeteren.
Onterechte declaraties
Terugkijkend op ‘declaratie-gate’ zegt Biesma dat het St. Antonius de kastanjes uit het vuur heeft gehaald voor de andere ziekenhuizen. Het ziekenhuis moet over vijf jaar onterechte declaraties terugbetalen, de andere alleen maar over 2012 en 2013. Lees het hele interview in Zorgvisie Magazine.
Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, kunt u horen op de Dag van de Zorginkoop op 8 april. Of lezen in het dossier zorginkoop.
Bekijk het dossier
Kwaliteit en Inkoop horen onlosmakelijk bij elkaar. Wel zo veilig voor beide partijen. Volstrekt vreemd natuurlijk om kwaliteit van behandeling los te koppelen van inkoop en bedrijfsvoering.
Alleen wanneer het totale plaatje klopt kun je iets over duurzaamheid en continuïteit voorspellen mbt goede zorg en onderscheidende uitkomsten. Verzekeraars zouden moeten willen investeren wanneer ziekenhuizen en zorgondernemers de scope qua transparantie weten te verleggen, en kwaliteit in de volledige context te presenteren. Maar dan wel op gestandaardiseerde en navolgbare wijze.
Houvast hierbij is de positie van de client/burger en consument en diens aanspraak op (medische) zorg; inclusief de link naar bedrijfsvoering (businessmodel), good governance en juridische borging.
Improvement Model is hiertoe gereed. Onze stichting diept de onderbouwing van productcertificering thans verder uit (ook op verzoek van Raad voor Accreditatie). De combinatie van strategische richting en techniek en op geaggregeerd niveau zorgen online voor een uniek inzicht.
Het model kan in combinatie met of in plaats van andere keurmerken worden ingezet; het zorgt namelijk organisatie overstijgend voor een unieke verbinding en samenhang, met de klant/verzekerde als uitgangspunt maar ook in relatie tot het (medisch) maatschappelijk functioneren van de organisatie.
Novire gaat graag met Antonius en/of Achmea in gesprek! Misschien is een pilot geen gek idee.
Misschien moet Biesma zichzelf eens afvragen waarom zorgverzekeraars geen zin hadden om hem coulance te bieden terwijl ze dat wel deden bij zijn collegae.