Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginnovatie brengt infuuszorg ‘veilig’ thuis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Connected Infuuszorg Thuis is door een vakjury gekozen als winnende zorginnovatie van het jaar 2022 in de regio Noord-Holland. Met deze oplossing wordt ziekenhuiszorg naar de thuissituatie verplaatst.
Infuuspomp Zv
Infuuspomp waarop connected infuuszorg thuis op aangesloten kan worden

Cliff Box, oprichter CareXS en bedenker van Connected Infuuszorg Thuis vertelt: ‘Nadat mijn moeder jong is overleden door onbedoeld foutief medicijngebruik, is het mijn missie geworden om de zorg thuis beter en veiliger te maken. Niemand mag of hoeft meer te overlijden aan medicatiefouten. Infuuszorg thuis, maar dan op veilig op afstand gemonitord, draagt hieraan bij.’

Infuuszorg thuis

Patiënten kunnen nu al infuuszorg thuis ontvangen. Zorgverleners kunnen de behandeling op afstand volgen doordat de infuuspomp is gekoppeld aan de monitoringoplossing. Zo kan de verantwoordelijk specialist altijd meekijken en indien nodig bijsturen. Ook de apotheker, die de medicatie verstrekt, is voortdurend betrokken en maakt de medicatietoediening veiliger.

Begeleiding thuis

Box: ‘De behandeling thuis blijft onder begeleiding staan van de vertrouwde verpleegkundige. Die heeft zo veel minder administratieve handelingen en kan andere taken uitvoeren gedurende de toediening. Of in sommige gevallen zelfs even de wijk in gaan voor een andere patiënt. Hiermee wordt de zorg bestendiger, betaalbaarder en beter. Doordat ziekenhuiszorg wordt verplaatst naar thuis, komt er in het ziekenhuis ruimte voor meer complexe behandelingen. Maar bovenal voelt de patiënt zich thuis fijner, hoeft hij of zij minder een beroep te doen op de mantelzorgers en gaat het herstel voorspoediger. Daar doen we het natuurlijk uiteindelijk voor.’

Pilotfase

Het project ‘infuuszorg thuis’ is op dit moment gereed voor de eerste pilotfase. De software en hardware zijn ISO-gecertificeerd. Via een dashboard zijn actieve en geplande toedieningen te zien, de alarmen van de infuuspomp en de toegediende medicatie. Dubbele controle kan op afstand plaatsvinden binnen de bestaande software. Communicatie met het epd is mogelijk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.