Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZorgInnovatieWijzer van start

Redactie Zorgvisie
Vlak voor het zomerreces is de ZorgInnovatieWijzer (ZIW) officieel van start gegaan met de lancering van een nieuwe website.
ZorgInnovatieWijzer van start

De Zorginnovatiewijzer is een samenwerkingsverband van kennisinstituut ZonMw, toezichthouder de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Het samenwerkingsverband fungeert als vraagbaak voor organisaties die op een of andere manier met innovatie bezig zijn.

Wegwijzer en adviseur

Zij kunnen bij het ZIW terecht voor oriëntatie in de beginfase van een idee maar voor vragen over implementatie, financiering en wet- en regelgeving. Bij de drie partners is veel kennis aanwezig die nuttig is voor organisaties die innoveren.

De meeste vragen komen van zorgaanbieders en fabrikanten van bijvoorbeeld hulpmiddelen. “Wij delen geen subsidies uit. Als mensen vragen over de financiering hebben, helpen wij ze op weg,” zegt Piet de Jong beheerder van de frontoffice. Een deel van de vragen gaat over de voorwaarden waaraan innovaties moeten voldoen om voor vergoeding in aanmerking te komen. In een aantal gevallen is dat geen probleem omdat de innovaties kunnen worden ondergebracht in bestaande diagnose-behandelingcombinaties (dbc’s). Bij andere innovaties is het niet zo eenvoudig omdat de zorg in een keten wordt aangeboden die buiten de bestaande hokjes valt.

Inzicht

Voor aanbieders en andere partijen in de zorg is het lastig om zicht te krijgen op alle innovatiekennis die in Nederland aanwezig is. De NZa heeft bijvoorbeeld verschillende beleidsregels om zorginnovatie mogelijk te maken. De algemene beleidsregel Innovatie voor nieuwe zorgprestaties biedt zorgaanbieders en ziektekostenverzekeraars de mogelijkheid tijdelijk te experimenteren met nieuwe of vernieuwde zorgprestaties, zowel binnen de AWBZ als binnen de Zorgverzekeringswet. ZonMw heeft de regierol bij het programma Zorg voor Beter, voor verbetering van de langdurige zorg. Aan dit programma doen al meer dan 700 zorgaanbieders mee.

Signaleren

De ZorgInnovatieWijzer wil meer zijn dan een helpdesk. “Wij proberen mensen de weg te wijzen binnen de bestaande regelingen. Maar als wegwijzer kun je ook belemmeringen signaleren en onderzoeken of de regelingen voldoende ruimte en prikkels voor vernieuwing bevatten. Daarin zullen we gaan samenwerken met het Zorginnovatieplatform,” aldus bestuursvoorzitter Dik Hermans van het CVZ.

Lees ook:

Vouchers voor innovatie

CVZ komt met voorstel voor innovatievergoeding

Geen lucht voor innovatie bij zorginkoop 2009

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.