Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorginstelling moet chronisch zieken efficiënt inplannen

Redacteur Zorg+Welzijn
Betere planning van controles en doktersbezoek door zorginstanties is belangrijk voor mensen met een chronische ziekte om betaalde arbeid te kunnen verrichten. Dat blijkt uit de “kennissynthese” van onderzoeksinstituut NIVEL.
Zorginstelling moet chronisch zieken efficiënt inplannen

Logistiek en planning van doktersbezoek, controles en onderzoeken zijn voor mensen met een chronische aandoening of beperking lastig te combineren met werken. Poliklinieken zijn veel minder ingesteld op werkende patiënten dan bijvoorbeeld de supermarkt met zijn ruime openingstijden. Om mensen met een chronische ziekte beter te laten participeren op de arbeidsmarkt, zijn extra inspanningen nodig vande overheid, van werkgevers, maar ook van zorgaanbieders, aldus het NIVEL. Ruim een kwart van de Nederlanders heeft een chronische aandoening en dat worden er in de toekomst steeds meer. Werken met een chronische aandoening moet normaal worden.

Arbeidspositie verbeteren

Het onderzoeksinstituut maakte een zogenoemde “kennissynthese” van dit thema. Daarbij plaatst de onderzoeker onderzoeksbevindingen in een breder beleidskader, zonder volledig te kunnen zijn. Het doel is om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van beleid en interventies gericht op het verbeteren van de arbeidspositie van mensen met chronische ziekten of beperkingen. De kennissynthese gaat in op de visie, ervaringen en behoeften van mensen zelf.

Efficiënte planning

De kennissynthese draagt vier voorwaarden aan voor overheid, werkgevers, chronisch zieke werknemers en hun zorgverleners om de arbeidsparticipatie van chronisch zieken te verbeteren. Belangrijkste voorwaarde is om uitval van mensen te voorkomen door met de werkgever passende oplossingen te vinden om het werk vol te houden. Belangrijk is ook dat de chronisch zieke werknemer zich actief opstelt en zijn/haar zorgafspraken efficiënt plant. Efficiëntere planning moet dan ook door de zorginstelling mogelijk worden gemaakt.

2 REACTIES

 1. zulke uitspraken kan men beter zoveel mogelijk mijden
  waarom?
  DAN STAAN ER BINNEN DE KORSTE KEREN DUIZENDEN IN DE RIJ!
  ook die angstzaaierij, dat bij druppeltjes plassen direkt de dokter geraadpleegd moet worden?
  Intergreer in de opvoeding ‘een gezond voeding- en leefpatroon’ dan zul je zien, dat die flauwekul(of er niks anders meer is ,waar je mee kan bezig houden?)gauw voorbij is.
  DUS BELANGRIJK:
  NIET MEER STEMMEN, WANT JE WORDT TOCH AAN EEN LIJNTJE GEHOUDEN, EN MEER OP JEZELF VERTROUWEN

 2. Lees alle reacties
 3. ”Zorginstelling moet chronisch zieken efficiënt inplannen”.
  Als ik dat een tijd geleden had gezegd, was ik de moeilijke jongen geweest, maar nu het hier staat zal het wel waar zijn.
  Tot het volgende artikel dat aangeeft dat het veel en veel beter kan.
  Slaap maar door.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.