Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Zorginstelling zelf verantwoordelijk bij pestgedrag ouderen’

Mark van Dorresteijn
In het bestrijden van pestgedrag onder ouderen in verzorgingshuizen hebben zorginstellingen een eigen verantwoordelijkheid. Hiermee reageert demissionair minister Klink op Kamervragen van Linda Voortman (GroenLinks).
‘Zorginstelling zelf verantwoordelijk bij pestgedrag ouderen’

Klink stelt dat pestgedrag voorkomt in alle leeftijdscategorieën en in alle milieus. Daardoor is het gedrag niet gerelateerd aan ouderen in een verzorgingshuis. Een wetswijziging waardoor pestgedrag zou ontstaan of personele onderbezetting hebben daar volgens de minister niets mee te maken.

Pesten uit de taboesfeer

Overigens vindt Klink wel dat pestgedrag uit de taboesfeer moet worden gehaald. “Ik verwacht dat in de zorginstellingen waar personeel en bestuur bewoners durven aan te spreken op hun gedrag en het onderwerp bespreekbaar maken, het pestgedrag zal verminderen. Dit kan gebeuren door het inzetten van een vertrouwenspersoon, die specifiek aandacht besteed aan het pesten.” Ook juicht hij het initiatief van het Nationaal Ouderenfonds toe. Zij willen een pestprotocol opstellen en deze beschikbaar stellen voor zorginstellingen.

Pestprotocol

Een woordvoerder van het Nationaal Ouderenfonds laat weten dat binnenkort de basis voor het protocol wordt gelegd. “We hebben op 23 september een bijeenkomst waar diverse experts en wetenschappers op het gebied van pestgedrag bijeenkomen. Tijdens deze bijeenkomst gaan we de agenda en inhoud bepalen. Het protocol moet gezien worden als een handreiking voor oudereninstellingen waarmee zij pestgedrag kunnen voorkomen of tegengaan.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Ouderenfonds wil pestprotocol voor verzorgingshuizen

Pesten door ouderen onderschat

Kwart zorgpersoneel kampt met pesterij

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.