Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorginstituut: 90-procentnorm multitraumazorg is in 2025 haalbaar

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Vanaf 1 januari 2025 kunnen ziekenhuizen al voldoen aan de norm om 90 procent van de multitraumapatiënten direct naar een level 1 traumacentrum te brengen. Dat schrijft het Zorginstituut Nederland aan minister Ernst Kuipers van VWS. Hij wil snel met de partijen in het integraal zorgakkoord (IZA) afspraken maken om de aanbevelingen te realiseren. Nu belandt nog één op de drie multitraumapatiënten in een verkeerd ziekenhuis.
Ambulance Rushing To An Accident At High Speed
Foto: Sjoerd van der Wal/Getty Images/ iStock
Premium

Zeer ernstig gewonde patiënten, bijvoorbeeld

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. Er gaat veel aandacht uit naar optimalisatie van de zorg voor ongevalpatiënten. Eergisteren is bij de opvang en behandeling van de slachtoffers als gevolg van het treinongeluk in Voorschoten weer gebleken hoe belangrijk dit is. Het streven is ‘de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment door de juiste professional’. De beste zorg voor onze patiënten staat daarbij centraal. We hebben in Nederland een goed functionerend netwerk van traumaregio’s, waarin ieder ziekenhuis en elke professional een taak en verantwoordelijkheid heeft. Mede hierdoor behoren we tot de wereldtop als het gaat om de behandeling van ongevalpatiënten. Daar mogen we trots op zijn. Vanzelfsprekend moeten we kijken waar we de zorg nog verder kunnen verbeteren. Met name als het gaat om verdere ondersteuning van prehospitale triage en nog intensievere samenwerking tussen de traumacentra en de ambulancediensten. Ook de vraag of het passend is om kwetsbare ouderen altijd naar een level 1 traumacentrum te vervoeren verdient daarin een plaats. Onze vereniging wil hier actief aan bijdragen. Het rapport van Zorg Instituut Nederland “Advies bevordering implementatie multitraumanorm: verder weg omdat het beter is” dat gisteren is aangeboden aan de Tweede Kamer en de publicatie over de Trauma Triage App helpen ons hierin. Alleen in een genuanceerde discussie met elkaar, en met respect voor elkaars expertise, kunnen we stappen zetten. Samen staan we sterker!
   Jochem Hoogendoorn, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.