Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgkantoren aan zet bij pgb-stop

Zorgkantoren gaan per individuele aanvrager van een persoonsgebonden budget (pgb) beoordelen of de aanvrager op de wachtlijst moet komen te staan, of onder de uitzonderingsregels valt die zijn opgesteld na de bevriezing van het pgb-budget. Bestaande wooninitiatieven die dreigen om te vallen vanwege de stop, moeten met het zorgkantoor om de tafel.
Zorgkantoren aan zet bij pgb-stop

Het ministerie van VWS maakte vorige week bekend voor welke cliëntgroepen het mogelijk blijft om na de bevriezing van het budget op 1 juli een persoonsgebonden budget (pgb) aan te vragen. Het is aan de zorgkantoren om de uitzonderingsregels te interpreteren en te bepalen voor welke individuele zorgvrager de regels gelden.

Uitzonderingsregels

Volgens pgb-coördinator Johan Knollema van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) is afgelopen maandag na overleg met het ministerie duidelijk geworden hoe zorgkantoren

deze uitzonderingsregels gaan toepassen. “Voor mensen die een verblijfindicatie hebben gekregen, moet gekeken worden of er een geschikt extramuraal alternatief is. Deze pgb-aanvragers kunnen dan kiezen of zij in die instelling zorg willen ontvangen, of dat zij liever op de wachtlijst willen blijven staan tot 1 januari 2011. Alleen als er geen plek is bij een geschikte extramurale instelling, kunnen deze mensen een uitzonderingspositie krijgen en een pgb voor thuis toegewezen krijgen.”

Specialistische behandelingen

Voor kinderen die verdere medisch specialistische behandelingen nodig hebben, is het volgens Knollema vrij eenvoudig om te bepalen of zij een uitzonderingspositie hebben. “Dat staat vrij helder omschreven.”

Kleinschalige wooninitiatieven

Minder helder is welke kleinschalige wooninitiatieven nog nieuwe cliënten met een pgb mogen opnemen. “Als je als instelling bij het zorgkantoor kan aantonen dat er voor 1 juli onomkeerbare stappen zijn genomen, zoals de start van de bouw of ondertekening van een huurcontract, dan val je onder de uitzondering. Reeds bestaande wooninitiatieven moeten bij het zorgkantoor aannemelijk maken dat zij over de kop gaan als zij geen nieuwe pgb-houders kunnen opnemen. Het is aan het betreffende zorgkantoor om te oordelen of de voorgelegde stukken dit inderdaad aantonen.”

Halverwege augustus

Volgens projectleider Koen Kwadijk van het zorgkantoor van Agis kunnen zorgkantoren pas halverwege augustus oordelen vellen over wooninitiatieven. “Dan hebben alle zorgverzekeraars gezamenlijk een algemene eenduidige lijn afgesproken. Een eenduidige lijn van alle zorgkantoren is nodig om rechtsongelijkheid uit te sluiten.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Uitzonderingen voor pgb-stop zijn bekend

Lvg-jongeren op straat vanwege bevriezingen pgb

Thomashuizen gered van pgb-stop

Moties in aantocht over pgb-stop

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.