Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Zorgkantoren presteren slechter, NZa verscherpt toezicht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De prestaties van zorgkantoren zijn vorig jaar gedaald. Gemiddeld hebben zorgkantoren één op de vijf verbeterpunten uit 2009 niet verbeterd. Dat blijkt uit periodiek onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit over het jaar 2010.
Zorgkantoren presteren slechter

Zorgwekkend

De NZa noemt de prestatiedaling zorgwekkend. Voorbeelden van zaken die dringend aandacht behoeven, zijn het verbeteren van de informatie over het zorgaanbod in de regio en het actief volgen van geïndiceerde cliënten die lang op zorg wachten. Ook het aanleveren van wachtlijstinformatie aan het CVZ is een verplichting. De NZa heeft één zorgkantoor een aanwijzing opgelegd om deze informatie aan te leveren.

Onjuiste pgb-declaraties

De NZa is geschrokken van de vele onjuiste pgb-declaraties die bij controles aan het licht kwamen en de hoge bedragen die bij budgethouders terug gevorderd moeten worden. De NZa verplicht de zorgkantoren om alle verbeterpunten versneld aan te pakken.

Aangescherpte normen

Deze slechtere prestaties worden volgens de NZa veroorzaakt doordat de normen zijn aangescherpt. Kleine zorgkantoren scoren het best. Hoewel de zorgkantoren in 2010 op het punt van cliëntgerichte bekostiging, waaronder het registreren en declareren op cliëntniveau, naar tevredenheid scoren, blijft dit een belangrijk aandachtspunt voor de NZa. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees het rapport

Rapport NZa over uitvoering AWBZ

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Prima want er is bij de zorgkantoren ook een en ander mis.Wat ze niet terug halen kunnen ze niet gebruiken voor mensen die het nodig hebben,ze gebruiken het oneigenlijk zo,als huizen bouwen.ja de kamer geeft vrij spel ze mogen alles zelf regelen ,nou dat doen ze.Ze geven 2e hands spul slecht voor je rug dus,en 28euro voor scootmobiel per mnd.En dan krijg je als je er een klacht over indien geen of onjuiste info zie site zuidhorn
  waar ze het heel slecht doen,wie controleert de nza prima!11,43puur voor hulp geen vrijbesteedbaar bedrag enz.
  Zakkenvullers en een burgemeester die nooit iets laat horen als je bezwaar af geeft.En rustig tegen de ombudsman zegt we zijn er mee bezig,ook geen ontvangst bevestiging niets doofpotten cultuur dus

 3. Bij menzis waar je de hulp verzekeren kan ,en het salarisje op rekening van de hulp kan laten zetten,doen het goed .Ieder jaar krijg je een uitgebreide berekening ,en wat er teruggestort moet worden.
  Het ligt niet aan de pgber maar het bedrijf wat die zaken moet regelen,je mag niet eens overig geld zonder jaaroverzicht terug storten.Menzis doet het goed,alleen zuidhorn wil mij er geen geld voor geven,geen verz geen hulp

 4. De NZa is eindelijk een aktie begonnen om geld dat voor zorg bedoeld is ook aan zorg te laten besteden. Het wordt steeds lastiger om een flatscreen van pgb geld te kopen in plaats van dat geld aan zorg en vakkundige begeleiding te besteden. Als misbruik nu eens uitgebannen kon worden dan zou er minder geld voor zorg nodig zijn. Budgethouders zouden zich dan meer richten op welke kwaliteit de zorgaanbieders kunnen leveren in plaats van “moet het een sony of een philips worden”

 5. De NZA is daarmee dus een hetze gestart tegen de zorgafhankelijke medemens. Dat de zorgkantoren die werken met de praktijk ook weten dat als ze tienduizenden euro’s terug gaan vorderen van mensen die zorgafhankelijk zijn met een kleine uitkering ze daar en geen stuiver mee terugkrijgen en mensen in een faillissement drukken, is volstrekt helder. De NZA vanachter hun bureau zien echter slechts cijfers en willen laten zien dat ze ook meetellen. Welke persoon met geldingsdrang zit hier achter?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.