Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZorgKiezer.nl constateert daling opgespoorde zorgfraude

Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 is het aantal gevallen van bewezen zorgfraude gedaald. In 2005 werd 8,5 miljoen euro aan fraude opgespoord en in 2011 was dat 7,7 miljoen euro, aldus directeur Peter Ruys van ZorgKiezer.nl.
ZorgKiezer.nl constateert daling opgespoorde zorgfraude

Het aantal vastgestelde fraudegevallen liep ook terug, van 1086 in 2005 naar 393 in 2011. Het totale fraudebedrag per geval verdubbelde echter wel ruimschoots in die tijd: van 7827 euro naar 19.593 euro. Dat constateert vergelijkingssite ZorgKiezer.nl donderdag na onderzoek. De site basssert zich op een analyse van de zorgfraudecijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) van de afgelopen jaren. Drie zorgverzekeraars hebben een berisping gekregen van de NZa omdat ze niet genoeg aan controles deden.

Opsporing
Om de zorgfraude aan te pakken, hielden zich de afgelopen jaren bij zorgverzekeraars meer mensen bezig met dit onderwerp dan eerder. Die toename leidde niet tot de opsporing van meer fraude. ‘Sterker nog, het kost ons nu meer geld, maar er wordt minder opgespoord’, aldus Peter Ruys, directeur van ZorgKiezer.nl. (ANP)